De nye medier stjæler nærværet

Kære Suh
I disse tider, hvor de fleste hele tiden er ”på” med smart-phones og Facebook osv., synes jeg, det er svært at finde ud af, hvornår man er uhøflig, fordi man ikke er tilgængelig eller ikke svarer hurtig nok. Jeg er fra den lidt ældre generation og savner ind imellem tiden, hvor man ikke var tilgængelig, når man ikke var hjemme! Omvendt kan jeg også godt se fordelene ved al den nye teknologi, så jeg er splittet. Mine børn og børnebørn tager det som en selvfølge, at alle er på i samme omfang som de selv, men jeg synes ikke altid, det er nemt, og har heller ikke altid lyst til at leve op til det.
Hvordan finde ud af, hvornår det er i orden at gøre tingene i sit eget tempo, og hvornår det er uhøfligt, simpelthen fordi jeg er blevet overhalet af en anden tid?

Hilsen Else

 

Ved at melde klart ud og ved at turde at indgå i en dialog med dem om disse ting, tager du både hensyn til din egen måde at gøre tingene på, men samtidig også til det faktum, at dine børn og børnebørn er vokset op i en anden tidsalder og derfor forstår verden lidt anderledes.
Ved at melde klart ud og ved at turde at indgå i en dialog med dem om disse ting, tager du både hensyn til din egen måde at gøre tingene på, men samtidig også til det faktum, at dine børn og børnebørn er vokset op i en anden tidsalder og derfor forstår verden lidt anderledes.

Kære Else
Det er et meget aktuelt spørgsmål, du her rejser. Hvordan forholde sig til en kultur, der ændrer sig? Hvilke hensyn vejer mest, dem over for én selv eller dem overfor andre? Hvordan finde balancegangen mellem det, der er normalt og rigtigt for en selv, men ikke for andre?
Din problemstilling er på nogle måder i familie med det, der i disse tider fylder meget: hvordan forholde sig til ytringsfriheden? Har vi ret til at sige hvad som helst, blot fordi vi har ret til det? Skal vi begrænses i vores frihed, blot fordi andre ønsker det? Svarene er mange og forskellige, for vi har alle forskellig indgangsvinkel til disse spørgsmål.
I forhold til din konkrete problemstilling er der heller ikke her noget entydigt svar. I stedet synes jeg, at du skal tage udgangspunkt i netop det paradoksale ved de mange nye medier: at de både har fordele og ulemper på én og samme tid.
Du er i første omgang nødt til at definere for dig selv, hvornår de er fordelagtige, og hvornår de ikke er. Skriv evt. ned, hvornår du ønsker at udnytte mulighederne i dem, og hvornår ulemperne bliver så store for dig, at det påvirker kvaliteten af din hverdag eller dit liv. Gør dette for at blive helt klar over, hvor stort problemet egentlig er.
Prøv dernæst at få snakket med dine børn og børnebørn om det, så de har en mulighed for at forstå, hvordan du tænker, og hvorfor du måske nogle gange er længe om at svare eller ikke til at få fat i. På denne måde undgår du, at dine børn og børnebørn bliver unødigt bekymrede eller sure på dig, fordi de nu ved, hvad det handler om.
Ved at melde klart ud og ved at turde indgå i en dialog med dem om disse ting, tager du både hensyn til din egen måde at gøre tingene på, men samtidig også til det faktum, at dine børn og børnebørn er vokset op i en anden tidsalder og derfor forstår verden lidt anderledes.
Det er ikke nødvendigvis noget problem at være forskellige – og at mene noget forskelligt. Kunsten er at respektere hinanden, tage hensyn og at have en løbende kommunikation om forskellighederne. Du kan evt. SMSe det til dem.

Hilsen Suh} else {