Ved Kierkegaards dødsleje

Kierkegaard blev kun 42 år gammel. Det var ganske vist cirka middellevetiden midt i 1800-tallet, men spekulationerne har været mange omkring grunden til, at Kierkegaard døde.

s.14 Ved Kierke..Soeren_Kierkegaard_Filosofiske_smuler_Jens StaubrandKierkegaard-eksperten Jens Staubrand har skrevet en lille bog om spørgsmålet, hvori han bl.a. gennemgår sygejournalen meget grundigt og konkluderer, at Kierkegaard led af lungetuberkulose, og at det var dødsårsagen. Med i bogen er også en gengivelse af vennen – og præsten – Emil Boesens samtaler med Kierkegaard under indlæggelsen, og på Boesens spørgsmål, om han kan bede, svarer Kierkegaard: ”Ja det kan jeg; så beder jeg først om syndernes forladelse, at det må være tilgivet alt; så beder jeg om, at jeg må blive fri for fortvivlelse i døden” – mao. at han må dø med fred i sindet – hvad han ganske givet gjorde.
Hele den danske tekst er med i bogen i engelsk oversættelse.

Anmeldt af Niels Jørgen Vase

Jens Staubrand: Søren Kierkegaard’s kamp for livet på
Frederiks Hospital i København
96 (danske) + 99 (engelske) sider • 225 kr.