Himlen farligt tæt på

Bogen ”Himlen findes virkelig”  om 4-årige Coltons oplevelse af Himlen udkom på Prorex Forlag i 2011. Filmen ”Heaven is for real” er baseret på bogen og kan nu fås med danske tekster.
Bogen ”Himlen findes virkelig” om 4-årige Coltons oplevelse af Himlen udkom på Prorex Forlag i 2011. Filmen ”Heaven is for real” er baseret på bogen og kan nu fås med danske tekster.

Så er den her – på dvd: spillefilmen baseret på bestselleren ”Himlen findes virkelig”.

Hvad siger man, når ens barn på 4 år hævder at have været i Himlen, siddet på skødet af Jesus, snakket med afdøde slægtninge …? Når man selv er frikirkepræst i USA, og det med himlen og livet efter døden hører til blandt de mysterier, som man helst ikke rører alt for meget ved, ja, så er det ikke helt ligetil.

En virkelig historie

Historien om Colton Burpo, som tæt på døden oplevede himlen og senere berettede om en masse, som han ikke kunne vide noget om, er gået verden rundt. Det er en livs- og trosbekræftende beretning om, at bøn virker, at Gud er trofast, og at himlen er et virkeligt sted. Et sted, hvor sygdom og smerte, alderdommens svækkelse og menneskelig fortræd glimrer ved sit fravær. Et sted, som sætter livet i perspektiv; for vi kan ikke leve videre uforandret, hvis vi i sandhed erkender, at Jesus og troen på hans stedfortrædende offer er den eneste adgangsbillet til en evighed i det himmelske hos Gud. Heaven Is for Real bygger på denne historie, men synsvinklen ligger hos faderen, Todd Burpo, som kæmper med tro, tvivl og menneskefrygt.

Udfordrer vores komfortzone
Heaven Is for Real (DVD)  95 min.
Heaven Is for Real (DVD)
95 min.

Todd Burpo var en vellidt pastor i den lille by Imperial, Nebraska. Som så mange andre var han desuden frivillig brandmand, træner osv. – alt i alt en solid samfundsborger i et jordnært landsbysamfund. I spillefilmen spilles rollen af Greg Kinnear, hvis karakter passer meget godt på en idealforestilling af den hårdtarbejdende og kærlige familiefar. Normalitet er i det hele taget noget, som kendetegner filmens setup. Familien er en vaskeægte kernefamilie, menigheden er solidt funderet i traditioner, man bakker op om hinanden i samfundet, og begge ben er solidt plantet på jorden.

På den baggrund er Coltons oplevelse af himlen ”farligt tæt på”. Todd må vælge, om han vil beholde sin søns erfaringer for sig selv som små mysterier og glimt fra en verden, som både indgyder håb, men også vælter hele normalitetsbegrebet. Eller om disse oplevelser er givet til Colton for kristenhedens og menneskehedens skyld, for så er han nødt til at give dem videre. Hvordan det ender, kan vi godt regne ud, men det er processen dertil, som er interessant. Himlen er virkelig! Men lader vi den sandhed og de små glimt, vi ser, der er som skygger af en anden verden, få indflydelse på vores liv og bringe os ud af den menneskelige komfortzone?

Amerikansk idyl

Filmens komposition, karakterer og budskaber er typisk amerikanske. Der er mange rørende scener, men jeg savner nogle af bogens skarpe pointer, som i filmen bliver lettere klichéagtige. Den himmelske åbenbaring kan af gode grunde ikke leve op til forventningerne, men der er respekt for den virkelige historie, og det er godt at opleve i en tid, hvor der ellers ofte lægges afstand til alt det, der rækker ud over den menneskelige erfaring.