Israel på jagt efter Hizbollah tunneller

De fleste aftener er det ganske stille her i det lille samfund på bakketoppen i det nordlige Israel ved grænsen til Libanon, men i disse dage hersker der en stille anspændthed.

Da områdets beboere for nyligt begyndte at berette om underlige lyde fra undergrunden, ilede ingeniører fra militæret til, skrev New York Times. Torsdag begyndte de at bore dybe huller langs hegnet op til grænsen – for at tjekke om de mystiske lyde eventuelt kunne skyldes, at den militante libanesiske gruppe Hizbollah, havde været i færd med at grave tunneller under de nervøse beboeres huse.

At undersøgelserne hastede og var af stor betydning, var endnu engang blevet understreget ved et angreb med panserværnsraketter – rettet mod et ubevæbnet og umærket køretøj, som kørte rundt ca. en mil fra den libanesiske grænse onsdag aften. Hizbollah dræbte 2 israelske soldater og sårede 7 andre ved angrebet.
Hen imod torsdag aften, havde ingeniørerne stadig ikke fundet beviser for at der skulle være gravet tunneller under dette land-område. Dermed begyndte angsten også ligeså stille at falde.
Både Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon, og Libanons premierminister Tammam Salam udtalte, at de begge havde modtaget beskeder fra FN-kanalen som indikerede, at ingen af de 2 parter havde planer om yderligere handlinger. Alligevel er frygten for den næste kamp til at tage og føle på for de beboere i området, som bor indenfor 100 meter op til grænse-hegnet.
Forestillingen om bevæbnede Hizbollah-krigere, som vælter ud af tunneller er ikke ’bare’ fantasi: Under kampene sidste år, fandt Israel op imod et dusin af disse tunneller på israelsk territorium bygget af Hamas fra Gaza-Striben.

På det tidspunkt affyrede Hizbollah en panserværnsraket mod en israelsk grænsepatrulje. Tre soldater blev dræbt.

Formanden for udvalget for beboerne i Zarit, Yossi Adoni, 47, siger om Hizbollah: ”De forbereder sig til den næste krig” – mens han betragter militærets ingeniører i færd med at bore i den øredøvende larm. Han siger også, at han har observeret en usædvanlig stigning i mængden – og transporten – af byggematerialer på den anden side af hegnet i de senere år, og flere huse er ligeledes skudt op. ”Desværre tror vi ikke, at disse huse og de mange byggematerialer er tiltænkt boligformål, de kamuflerer deres efterretnings-aktiviteter og udsigtspunkter, – de holder øje med os” tilføjer han.

Zarit er grundlagt i 1967, og er lige nu hjem for ca. 230 mennesker, – 73 familier. De fleste penge tjenes ved små kooperativer med ægproduktion. Andre beboere passer frugtplantager med æbler eller ferskner – mens nogen dyrker svampe og andre driver små kroer til weekendgæster.
Alt imens området synes roligt på overfladen, stritter antenner op fra den majestætiske skovklædte bakke og militære køretøjer bruger flittigt vejen som leder ind til den lille landsby. Hizbollahs leder Hassan Nasrallah, gentog fornyligt truslen om at invadere Galilæa i et tv-interview, og i den forgangne uge indtog soldater positioner i området – for at styrke og støtte beboernes sikkerhedsfølelse. Hizbollahs grænsegennemtrængende razzia i 2006 foregik lige i nærheden. På det tidspunkt affyrede Hizbollah en panserværnsraket mod en israelsk grænsepatrulje. Tre soldater blev dræbt.