Kan det ske igen?

“Håndlangerne” er titlen på historikeren Henrik Lundtoftes nylig udkomne bog om Schalburgkorpsets Efterretningstjeneste og Hipokorpset 1943-45.
Hvad var det for mennesker, der blev Hipofolk? Det spørgsmål har tit været diskuteret. Jeg husker et eksempel. I 1930’erne og i begyndelsen af 1940’erne var det almindeligt i Aarhus og andre byer, at kludehandlere gik fra dør til dør i etageejendommene, hvor gadedørene dengang var ulåste, for at høre, om folk havde brugt tøj eller lignende, de ville sælge.

Det var før loppemarkedernes og genbrugsbutikkernes overflod af tøj. Husmødrene var ikke udearbejdende og kunne derfor godt bruge et lille tilskud til husholdningen.
En dag fik min mormor besøg af en kludehandler og gav ham blandt andet min morfars gamle, men brugbare overfrakke. Kludehandleren sagde, at han ville komme igen om nogle dage med pengene, de havde aftalt som betaling. Min mormor, som var en godtroende sjæl og vant til, at “en mand er en mand, og et ord er et ord”, stolede på kludehandlerens ord. Men han kom aldrig med pengene som lovet.

En dag, da min mormor og min mor gik nede i byen, så de en Hipomand, og min mormor genkendte ham som kludehandleren. “De kom ikke med de penge, De skylder mig,” henvendte hun sig uforfærdet til ham. “Vil De passere gaden,” lød svaret fra Hipomanden. Min mormor tøvede med at adlyde ordren, ærgerlig over mandens uærlighed, og min mor kom hende til hjælp: “Kom, lad os gå. Jo mere man rører ved skidt…”
Nu følte Hipomanden sig åbenbart truffet, for han sagde ophidset til min mormor, idet han pegede på min mor: “Ved De, hvor den dame bor?” “Ja, men jeg vil hellere vide, hvor De bor,” affærdigede min mormor ham skarpt. Hvis han havde troet, at Hilfspolizei-uniformen gjorde indtryk på min mormor og min mor, tog han meget fejl!
Og hændelsen siger jo meget om moralen hos Hipofolk. Et spørgsmål melder sig: Ville det kunne ske igen, at danskere forråder deres landsmænd? Eller sker det allerede? Hvorfor er der danskere, der må have livvagt?

Kamma Ankjærø
Ny Munkegade 80
Aarhus C