Gode råd fra 3 kloge voksne…

Udfordringen har spurgt tre modne kristne fra forskellige kirkesamfund, hvad de gerne ville have vidst om Gud, livet og kærligheden, da de var teenagere.

Hvad savner du svar på som kristen teenager? Hvilke gode råd kan ”de voksne” give, som kan hjælpe dig i dit liv? Uanset om det er troen, livet eller kærligheden, du ikke helt ved, hvad du skal tænke om?

Ældre mennesker ønsker ofte, at de kunne leve livet forfra – med de erfaringer, de har høstet i deres liv. Læs her tre forskellige menneskers bud på, hvad de gerne ville have vidst dengang for længe siden. Måske du kan bruge det til noget.
Disse tre har det til fælles, at der er længe siden, de var teenagere – og de er kristne af bekendelse.

s22_Tre kloge voksne ManuelManuel Vigilius, 44 år, Københavnerkirken

Manuel har været gift med Rikke i 21 år og har 3 børn. Han er en del af prædikenteamet i Københavnerkirken.

Hvad ville du ønske, du havde vidst om den kristne tro og livet med Gud, da du var teenager?

– At den kristne tro og det kristne verdensbillede er langt mere troværdigt, sammenhængende og tilfredsstillende, end jeg var klar over. At der var/er langt bedre svar på kritiske spørgsmål, end jeg troede.
– At jeg skulle have stillet langt flere kritiske spørgsmål til alternativerne til den kristne tro.
– At evangeliet, det kristne budskab, ikke er en religiøs opfindelse, men et budskab om virkeligheden: Om noget, som virkelig er til og er sket, som forandrer alt. Og at det er så dybt, omfattende, glædeligt og frigørende.

Hvad ville du ønske, du havde vidst om livet og dets mening, da du var teenager?
– Jeg vidste allerede dengang, at Gud var solen i mit univers, og at jeg blot var og er en planet. Mit liv handler ikke om, at jeg skal lykkes, men om at være i relation til ham. Det ville være dejligt, hvis jeg havde troet lidt mere på det, måske. Det ville jeg stadig ønske, at jeg gjorde! For det er frigørende at vide og stole på, at jeg blot har en birolle i tilværelsen, og han har hovedrollen.

Hvad ville du ønske, at du havde vidst om kærlighed og ægteskab, da du var teenager?


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg ville ønske, at jeg havde været mindre selvoptaget i relation til kærligheden. Det ønsker jeg stadig!
Og så ville jeg ønske, at jeg havde været lidt mindre idealistisk – og at jeg havde vidst, hvor godt et ægteskab kan være på trods eller på grund af en masse forskelle, uperfektion og forhindringer.

s22_Tre kloge voksne TinaTina Jalk, 48 år, Apostolsk kirke, Aalborg

Tina er gift med Max på 26. år og har tre voksne børn. Sammen med sin mand Max står hun bag et kristent pagtbaseret ægteskabs- og familiekursus.

Hvad ville du ønske, du havde vidst om den kristne tro og livet med Gud, da du var teenager?


Artiklen fortsætter efter annoncen:– At sandheden er sort/hvid, men livet leves i farver. At nogen havde turdet svare andet end tomme, retoriske svar på de svære teologiske spørgsmål som jeg stillede, og nogle gange havde turdet at svare “det ved jeg ikke”.

Hvad ville du ønske, du havde vidst om livet og dets mening, da du var teenager?

– At jeg ikke har mødt Jesus for at “Han skal give mig et fantastisk liv, hvor jeg skal lykkes med alt det, jeg lige drømmer om”, men at kristenlivet faktisk handler om først at dø fra sig selv, og derefter leve KUN for ham. At der er noget, der hedder at tage sit kors op og følge ham. At livet her og nu kun er et øjeblik, men evigheden er .. evig.

Hvad ville du ønske, at du havde vidst om kærlighed og ægteskab, da du var teenager?


Artiklen fortsætter efter annoncen:– At ægteskabet ikke er noget, der fungerer pr. automatik, og ikke er noget, man bare skal skynde sig med. At kærlighed ikke er en følelse, men en beslutning, som der følger følelser med til. Jeg er meget taknemmelig for, at jeg kom i en kirke, hvor det blev fortalt meget tydeligt, at sex før ægteskabet er forkert, men ville også ønske, at der havde været en, som også fortalte “hvorfor” og “hvordan” man så kunne begå sig som ung med kæreste.

s23_Tre kloge voksne HansHans Jørn Østerby, 52 år, Silkeborg Oasekirke.

Hans Jørn har været gift med Gitte i 31 år og har fire børn.
Han er kendt som en åndelig troubadour og forfatter af andagtsbøger.

Hvad ville du ønske, du havde vidst om den kristne tro og livet med Gud, da du var teenager?

– Jeg ville ønske, at jeg havde vist noget mere om Guds faderhjerte. At Gud elsker mig,y7 som en far elsker sit barn. Da jeg var ung, kan jeg huske, at jeg betragtede Gud som en streng far, en dommer, en advokat, som jeg for alt i verden skulle forsøge at please, så han ikke blev vred på mig og skuffet over mig.
Nu har jeg fundet fred i, at Gud vil mig, sådan som jeg er. Jeg kan læne mig tilbage og leve mit liv i Guds hænder uden præstationsangst og uden angst for ikke at kunne leve op til nogle strenge krav. Gid jeg dengang havde forstået, at jeg hos Gud er et tilgivet og højt elsket barn af en vidunderlig himmelsk far.

Hvad ville du ønske, du havde vidst om livet og dets mening, da du var teenager?

– Dette hænger lidt sammen med det første, jeg nævnte. Da jeg var ung, havde jeg meget skyld over, at jeg ikke kunne løse alle menneskers problemer. Jeg var i den grad tynget over verdens konflikter og uligheder, men på en måde, så det blev til stor skyld for mig. Nu kan jeg stadig miste modet over at se nyhederne på nettet, men jeg tager ikke alle menneskers problemer på mine skuldre. Jeg er blevet bedre til at lade Gud være Gud og selv være det menneske, jeg er.
Jeg kan ikke tage ansvar for krig i Afrika, for tsunami i Asien, for overgreb mod børn i Tønder og for en tropisk storm i Caribien. Der er en enorm fred i at lægge ansvaret hos Gud og skælde ham ud, når jeg ikke synes, han lever op til sit ansvar, og så selv nøjes med at tage det ansvar, som er mit, for selvfølgelig har jeg ansvar. Bare ikke for alt i hele verden.

Hvad ville du ønske, at du havde vidst om kærlighed og ægteskab, da du var teenager?

w Vi har været igennem mange tunge dage, men vi har haft et godt liv. Hvis jeg som ung havde vidst, hvordan mit liv ville blive, gad vide, om jeg så havde haft lyst til at springe af toget? Jeg tror, det handler meget om at tage dagene en ad gangen. Vi ved jo ikke, hvordan dagen i morgen bliver.
– Det handler om at elske, om at ville elske, som vi lover hinanden i vielsesritualet. Det er måske ikke altid bare let, men det at have et menneske, som jeg har kunnet følges med hver eneste dag, det har været fantastisk. Jeg ville ønske, at jeg som ung havde vidst, at det at være gift og følges med et andet menneske gennem livet, at det kun bliver bedre og bedre, som tiden går. Mere og mere uforståeligt, at hun stadig er her, og mere og mere fantastisk, at hun stadig vil mig.