Fra den katolske kirkes skyggeside

s15_jcCalvaryCalvary er en barsk historie, hvor overgreb og lidelser synes at stå i kø og trænger sig på hos den ellers så fattede katolske præst, James.

Historiens indledes med et underspillet dramatisk højdepunkt, hvor en person sidder i skriftestolen og fortæller om sin barndom under en pædofil præst … nå ja, og så, at han har tænkt sig at dræbe skriftefaderen næste søndag. Det er netop pointen, at skriftefaderen er blandt de gode og ’uskyldige’ præster, for at dræbe en seksualforbryder, som også er præst, er der ikke noget opsigtsvækkende ved.
Ugen går sin gang, og den irske landsby, hvor handlingen foregår, viser alle sine fordærvede sider: hustruvold, utroskab, stofmisbrug, druk, griskhed … osv. Synden på det nærmeste ler den sagtmodige præst lige op i hans åbne ansigt.
En dag bryder hadet til den tidligere så magtmisbrugende og nu magtesløse kirke ud i lys lue. Kirken sættes i brand, og præsten taber til sidst modet og er lige ved at forlade den fordærvede by. Men historien er ikke kun sort.

Hvad er tro?

Undervejs bliver vi mindet om, hvad tro, håb og kærlighed er. I en tragisk trafikulykke mister en ung kvinde sin mand og sidder sammen med præsten. Præsten fortæller ærligt om, hvordan nogle mennesker reagerer, når sådanne uforståelige tragiske hændelser rammer dem. Nogle mister troen, siger han. Hvortil kvinden svarer: ”Så kan det ikke have været meget tro til at begynde med…” Hendes pointe er naturligvis ikke, at hun ikke sørger over tabet af sin elskede mand, men netop, at fordi de har delt ægte kærlighed, har hun mere ondt af dem, som aldrig har haft noget så dyrebart at miste.
På den måde rummer filmen adskillige prædikener, uden at præsten på noget tidspunkt ses på en prædikestol. Der er ikke letkøbte teologiske floskler, men sokratisk skarpsindighed i nogle situationer, empati i andre og spiddende spydighed, når det er hårdt tiltrængt. Og Brendan Gleeson spiller rollen fremragende, der er en dybde i hans fremtoning, som definerer præsten og bærer filmen.

Calvary – Golgata

Titlen er i sig selv interessant. Det engelske ord Calvary betyder Golgata, altså det henrettelsessted, hvor Jesus blev korsfæstet. Og det ligger ligesom i luften, at nogen må sone synden. Alligevel er det langt fra nogen ”kristen” film. Det er en rå verden, som synes at fortsætte upåvirket i sit fortabte spor, og så alligevel ikke … budskaber er der mange af, men de er også meget flertydige, så man kan fundere over Calvary i lang tid efter, at rulleteksterne er gledet hen over skærmen.

Calvary (DVD) • 100 min. • Kirkebutik.dk-pris: 95 kr.