Kast ikke med sten…

Af  Jakob From Søvndal Sogne- og valgmenighedspræst, Bykirken i Favrskov, cand.theol.
Af Jakob From Søvndal
Sogne- og valgmenighedspræst, Bykirken i Favrskov, cand.theol.

”Man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus” – sådan lyder et gammelt ordsprog. Og man kan godt tænke, at det da siger sig selv.

Kaster man med sten og selv står i fare for at bliver ramt, er det nærmest en selvudslettelse.
I dagens evangelietekst stiller Jesus et spørgsmål, som næsten lyder lige så fjollet: ”Hvorfor ser du splinten i din broders øje, men lægger ikke mærke til bjælken i dit eget øje?” Hallo! Der er da ikke nogen, der render rundt med en bjælke i sit øje og kigger efter splinter i kammeraternes øjne! Men hvad er det, Jesus vil sige?

Blind for egne fejl?

Kong David var oppe i det totalt røde felt, da han fik at vide, hvordan en rig mand havde stjålet en fattig mands eneste ejendom – her var noget, der skulle hævnes. Her var noget, der skulle forandres. Men så peger profeten Natan op på kongen og siger kun tre ord: ”Du er manden”. Fejlen er hos dig. Det er dig, der er den mand, der skal forandres, for du har slået et menneske ihjel for at tage hans kone fra ham. ”Du er manden!! Det er dig, der har stjålet fra en fattig mand. Gud har set, hvad du har gjort! Du er manden”. (2. Sam. kap. 7)

Oprigtig anger

Da David er udpeget som den skyldige, bryder han fuldstændig sammen og indrømmer det, han har gjort. Davids synd fik konsekvenser både for ham selv, hans familie og hele kongeriget, men han fik tilgivelse for sin synd.
Man kan godt undre sig over, hvorfor David ikke selv kunne se, at det var ham selv, der blev talt om.

For at bruge Jesu ord: Hvordan kunne han se splinten i sin brors øjne, men ikke bjælken i sit eget øje?

Kast ikke med sten, hvis du selv bor i glashus, lyder et gammelt ordsprog. Det burde være indlysende for enhver. Eller sagt på en anden måde: ”Hvorfor ser du splinten i din broders øje, men lægger ikke mærke til bjælken i dit eget øje?” Og det er vi vist ret gode til...
Kast ikke med sten, hvis du selv bor i glashus, lyder et gammelt ordsprog. Det burde være indlysende for enhver. Eller sagt på en anden måde: ”Hvorfor ser du splinten i din broders øje, men lægger ikke mærke til bjælken i dit eget øje?” Og det er vi vist ret gode til…
Brug for forandring

Jeg forestiller mig, at David fik en del sved på panden den dag, for han havde brug for store forandringer i sit liv. Det samme har vi! Og vi kan også hurtigt få sved på panden, for hvordan skal vi dog kunne lave så store forandringer ved os selv, at vi endda er lige så barmhjertige, som Gud er barmhjertig?
Ja, et andet sted siger Jesus endda direkte: Så vær da fuldkommen, som jeres himmelske far er fuldkommen!
Man kunne hurtigt få den tanke, at vi virkelig skal lave om på os selv. Man som David havde brug for, at en udefra kom og vidste, hvordan det stod til, har vi også brug for at få at vide, at ”Du er manden!”

Ordet til os i dag

Det er også sådan, vi skal se Jesu ord i teksten til i dag. Vi har brug for at få bjælken væk fra vort eget øje, så vi kan se splinten hos vores bror. Jesus siger faktisk ikke, at vi skal holde os fra at tage splinten ud af vores brors øje, men det er vigtigt med selvransagelse, at bekende hvad vi selv render rundt med. Det kan være godt og styrkende at gøre det over for en præst. At høre ordene: ”Så tilsiger jeg dig syndernes forladelse i Faderen og Sønnens og Helligåndens navn.”
For at hjælpe andre har vi selv brug for at leve i dette rette forhold til Gud. Vi har brug for Jesus i vores liv. Vi har brug for, at han forvandler os, at han forandrer vores liv.
Og det er først dér, at han virkelig kan bruge os, for ”Guds kraft udfoldes i min magtesløshed”. (2. Kor. kap. 12)
Det er først, når vi lægger os selv og vort liv over til ham, at vi kan ændre verden til et bedre sted – så kan vi være et redskab for Guds fred.

Søndagens tekst: Luk. 6:36-42

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk


Artiklen fortsætter efter annoncen:Om ikke at dømme andre
36Vær barmhjertige, ligesom jeres Far er barmhjertig.
37Lad være med at dømme andre, ellers bliver I selv dømt. Fordøm ikke, så I ikke selv skal blive fordømt. Tilgiv, så vil I selv få tilgivelse.
38Giv, så skal der gives jer. Den målestok, I anvender over for andre, vil blive anvendt over for jer. Er I gavmilde, vil I modtage et godt, rystet, presset mål med top på.«

Om falske og ugudelige ledere
39Jesus anvendte tit billeder i sin undervisning. »Kan en blind lede en blind?« sagde han. »Falder de ikke begge i grøften? 40En lærling står ikke over sin mester. Men enhver, som er udlært, bliver som sin mester.
41Du kan let se splinten i din vens øje, men bjælken i dit eget øje kan du slet ikke få øje på. 42Hvordan kan du sige til din ven: ‘Kom, lad mig tage splinten ud af dit øje’, når du ikke ser bjælken i dit eget? Din selvretfærdige hykler! Sørg først for at få bjælken ud af dit eget øje, så kan du se klart til at tage splinten ud af din vens øje.