Syrisk aktion for hurtigere familiesammenføring

Mine børn er i fare, står der på skiltet. Syriske flygtninge har overnattet foran Udlændingestyrelsen, fordi deres sager om familiesammenføring - i strid med loven - ikke er behandlet rettidigt. Det blev også til flere nætters husly i Fredens Kirke. Foto: Maher Jokhadar.
Mine børn er i fare, står der på skiltet. Syriske flygtninge har overnattet foran Udlændingestyrelsen, fordi deres sager om familiesammenføring – i strid med loven – ikke er behandlet rettidigt. Det blev også til flere nætters husly i Fredens Kirke. Foto: Maher Jokhadar.

60 flygtninge har demonstreret foran Udlændingestyrelsen, fordi deres familier er i fare.

En gruppe syriske flygtninge har siden tirsdag den 15. september demonstreret foran Udlændingestyrelsen på Ryesgade i København, fordi de ikke har fået tilsagn om familiesammenføring.

I et brev til Udlændingestyrelsens direktør Henrik Grunnet skriver jurist og syrisk flygtning Maher Jokhadar bl.a.:
”Vi vil meget gerne bede dig om at starte en dialog med os, de berørte, der befinder sig foran Udlændingestyrelsen, om situationen. Hvad er nødvendigt for at sagsbehandlingen ikke overstiger de lovede hhv. 3-4 (enkle sager) og 5-7 måneder (komplicerede sager)? Hvornår kan vi vente svar på vores sager?”

Vil ikke miste flere

Maher Jokhadar er selv en af dem, der har søgt familiesammenføring for 6 måneder siden – uden at få svar. Han beskrev sin situation i Berlingske den 15. september:
”Det er meget svært og farligt for min familie, de har ikke vand og elektricitet, og der falder tøndebomber hver dag. 9 af mine familiemedlemmer er blevet dræbt, og for 5 dage siden blev min bror dræbt af Islamisk Stat. Jeg vil ikke miste flere i familien.”

Husly i Fredens Kirke

Nogle af syrerne sov på fortovet ved Ryesgade 53 i flere nætter, mens blandt andet ’Venligboerne’ fra København og omegn forsynede dem med forskellige fornødenheder, oplyser Ida Magelund fra Aktionsgruppen mod diskrimination mod flygtninge i lovgivningen.
Men lørdag morgen bad politiet demonstranterne fjerne soveposer og telte. De fik dog lov til at fortsætte demonstrationen ved Udlændingestyrelsen under forudsætning af, at der var ryddeligt på gaden. Herefter tog omkring 30 af syrerne imod et tilbud om husly i Fredens Kirkes menighedslokaler i Ryesgade 68.
– Aftalen kom i stand via Apostelkirken på Vesterbro, som i forvejen er involveret i flygtningearbejde. Og de var jo også lige uden for vores dør, fortæller sognepræst Børge Rasmussen fra Fredens-Nazareth Sogn.
– De syriske flygtninge har endnu ikke fået lovning på et møde med Udlændingestyrelsen, så aktionen fortsætter, oplyste Ida Magelund den 22. september – på ugedagen for demonstrationens start.