Ultimatum – teater om børn i en misbrugsfamilie

Foto: Mie Neel.
Julies far, Henrik Halby, sidder her med det brev, datteren skrev til ham, efter at han havde været forsvundet på druktur i flere dage lige før hendes konfirmation.

Forestillingen Ultimatum bliver vist i Kulturstationen Vanløse torsdag den 24. september som optakt til Københavns alkohol-uge i uge 40.

– Der er håb. Der er en vej ud, fortalte Julie Halby i Go’morgen Danmark i 2014. Sammen med sin far, Henrik, går hun nu selv på scenen for at fortælle om livet i hjemmet med dobbeltmisbrug, utryghed og selvmordsforsøg.

’Kære Far, jeg hader dig, når du er fuld’

Titlen ULTIMATUM refererer til et brev, som pigen Julie skrev til sin far lige før sin konfirmation. Hun indledte brevet med ordene:
“Kære far. Du må forstå, at jeg hader dig, når du er fuld.”
Den aktuelle anledning var, at hendes far havde været forsvundet på druktur i flere dage. Nu var hun så bange for, at han ikke engang ville være hjemme til hendes konfirmation.
Henrik Halby blev rasende og smed brevet i papirkurven. Men Julies mor fiskede brevet op igen. Hun sendte det til manden, da han to år senere var i behandling – og nu er brevet en del af forestillingen Ultimatum.

Hverdag med frygt

Julie fortæller om sin frygt og det kaotiske liv i hjemmet. Hun tænkte meget på det, mens hun sad i skolen. Hvordan ville far mon være, når hun kom hjem fra skole? Julie troede, at problemet kun fandtes i hendes familie.
Henrik selv troede, at han ville dø, hvis han ikke fik noget at drikke. En dag fandt Julie noget kokain og ville fortælle det til sin mor. Men hendes far kørte hende ud i skoven og smed hende ud af bilen og ned i grøften.
Først da familien endelig sagde fra, valgte Henrik at forsøge at blive ædru. Og det lykkedes.

Der er håb

– Jeg havde alle psykopatens karaktertræk, fortæller Henrik. Nu ved han, hvad han udsatte sin familie for. Og han opfordrer dem til at løbe langt væk, hvis han skulle begynde at drikke igen.
Det er nu 11 år siden, at Henrik Halby stoppede sit misbrug af alkohol og hårde stoffer. De ødelagde alle hans relationer, og alt det svære kommer frem i forestillingen. Men Henrik fik behandling, og familien fandt sammen igen – på grund af et ultimatum.
– Jeg har tilgivet min far. Og der er håb. Der er en vej ud. Men der er ikke plads til, at han begynder at drikke igen, understreger Julie Halby, som nu er 27 år gammel.
Henrik Halby opfordrer alle misbrugere til at søge behandling.
Der er gratis adgang til forestillingen, men kom i god tid, opfordrer sognepræst Erik Meier Andersen fra Adventkirken i Vanløse.
Der bydes på en forfriskning, inden forestillingen begynder.