De kære teologer

Torben Søndergaard
Torben Søndergaard

Forleden læste jeg noget i en bog, der virkelig chokerede mig. I bogen diskuterede man dåben og de forskellige kirkesyn, der er, når det kommer til dåben.

Et sted skrives der, hvad folk i ens kirkesamfund skulle gøre, hvis de møder andre, der kommer med gode argumenter for et andet dåbssyn. De skriver:
”… Dertil svarer vi kort: den almindelige mand skal vise spørgsmålet fra sig og overlade det til de lærde.”

Eller, sagt med andre ord, du må ikke selv prøve at finde frem til, hvad der er sandt. Du skal bare blindt stole på vores teologer, da de ved bedre.
Nu ønsker jeg ikke at bruge denne klumme til at snakke om dåb eller andre teologiske synspunkter. Men handlede reformationen ikke netop om, at vi almindelige kristne skulle have Bibelen, selv læse den og derigennem komme frem til sandheden?

Når folk i dag kan skrive, at vi skal afvise gode argumenter og blindt lytte til de lærde, viser det, at der er noget helt galt. At man kan skrive sådan viser, at man glemmer, at der findes kloge teologer i alle kirkesamfund, og at alle disse kloge teologer kommer frem til vidt forskellige ting. Vi finder altså disse kloge teologer alle steder, så hvorfor skulle det lige være ens egne teologer, som har fat i den lange ende?

Jeg er overbevist om, at vejen frem er, at vi almindelige kristne igen begynder at læse i Bibelen. Det er faktisk ikke en farlig bog, og den var netop tiltænkt os almindelige mennersker uden nogen teologisk uddannelse.

Jeg tror personligt ikke, at man kan finde hele sandheden i et enkelt kirkesamfund, men ved at tage lidt fra flere forskellige. Vi finder fx noget hos Den Lutherske Kirke, som vi desværre ikke finder hos Baptistkirken eller hos Pinsebevægelsen og omvendt.

Så vejen frem må være, at vi stopper med kun at lytte til egne teologer, samt blindt stole på, at de har hele sandheden, men at vi hver især læser Bibelen og faktisk tør tro på, at Gud derigennem kan vise os sandheden. Da vil man finde rigdomme i Guds ord, vi ikke før har set, og sammen vil vi alle bevæge os ind i en dybere forståelse af Gud og en større enhed med hinanden.

Obs! Torben Søndergaards klumme er udtryk for hans egen
holdning, og udtrykker ikke nødvendigvis Udfordringens holdning.


Artiklen fortsætter efter annoncen: