Dansk missionær forsoner de kristne i Tanzania

Sven-Axel Conrad sammen med den anglikanske biskop Chakupewa og hans team af præster ved Sct. Stephens Anglican Cathedral i Tabora, hvor de havde deres forsoningskonference.
Sven-Axel Conrad sammen med den anglikanske biskop Chakupewa og hans team af præster ved Sct. Stephens Anglican Cathedral i Tabora, hvor de havde deres forsoningskonference.

Truslen fra islamister får de kristne til at forsones og stå sammen i bøn for landet.

Den danske missionær Sven-Axel Conrad har netop afsluttet første etape af en 14.000 km lang forsonings-rejse på kryds og tværs i Tanzania fra Kilimanjaros sletter i nord til Livingstone-bjergene i syd.

– Ekspeditionen har ført os fra sumpområderne ved Malagarasi- og Rufiji-floderne til Swahilikysten.
Vi er kørt gennem endeløse savanner midt i landet til dystre guldgraver-miljøer omkring Tunduru i syd. Vi rejste gennem de dybe skove tværs gennem landet i dr. David Livingstones fodspor; fra Ujiji ved Tanganyika-søen til Bagamoyo ved det Indiske Ocean via Tabora, fortæller Sven-Axel Conrad til Udfordringen.
– Rejsen har ført os til de fjerneste egne ved grænserne til nabolandene: Congo, Burundi, Uganda, Kenya, Zambia, Malawi og Mozambique. Ofte er vi rejst gennem ensomme og øde strækninger, hvor man ikke mødte et eneste menneske.

Forsoning afgørende

Sven-Axel Conrad gik i gang med sin forsoningsrejse forud for parlamentsvalget i Tanzania, som mange frygtede kunne ende i et blodbad.
– Jeg er så glad, fordi missionen er lykkedes, da vi har mobiliseret kristne over hele landet til at bede for et fredeligt valg og fred i Tanzania, og dette er lykkedes! skriver han til Udfordringen.

4.000 har deltaget

– Siden jeg begyndte dette arbejde har jeg i alt haft 4.000 ledere og mange biskopper fra forskellige kirkesamfund til konferencerne. Det er lykkedes for mig at nå alle de større byer i hele Tanzania og alle regioner.
Hvert sted er der nye udfordringer og nye muligheder. Der skal en sund og forenet kirke til for at læge en syg nation. Jeg er begejstret over at være med til at bygge broer og nedbryde mure, der skiller kristne og kirkesamfund.

Kirker brændt af

– Efter vi havde holdt konference i Bukoba, ved Ugandas grænse vest for Viktoria-søen, fik vi besked om, at muslimer havde sat ild til syv kirker i byen, mens disse kirkers ledere havde været med til konferencen. Det virker som om, de ved, hvad vi laver, og ville straffe og standse det, vi gør. Jeg vil bede om meget indtrængende forbøn for de kristne, som nu har fået ødelagt deres kirker.

Alvorlig tid med trusler

– Det er en alvorlig tid for Tanzania. Især den øgede trussel fra radikale islamister, der har sat sig som mål at dræbe kristne og ødelægge kirker.
Forleden hørte jeg en kristen mor fortælle, at hendes lille pige, der gik i 1.klasse, havde fået at vide af en veninde i skolen: ”I kristne kommer snart til at dø. Mine forældre siger, at I alle vil blive slået ihjel.” Pigen var forståeligt nok helt ulykkelig, da hun kom hjem fra skole, fortæller Sven-Axel Conrad.

Uforsonlige fløje

– Der har også været et anspændt forhold mellem de politiske fløje i den aggressive valgkampagne.
Konferencerne har skabt forsoning og enhed og fælles bøn for nationen. Nu er valget overstået, og foreløbig kan jeg sige, at Gud har svaret på to af de vigtigste bønner: Tanzania har fået en kristen præsident (John Magufuli), der blev indsat den 5. november, og dernæst er valget forløbet fredeligt uden optøjer eller voldelige demonstrationer. (Der er stadig uroligt på Zanzibar, men vi regner med, at der bliver ro snart.) Jeg er ikke i tvivl om, at det er de mange bønner, der har virket.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fortsætter med forsoning

– Jeg har nu været rundt i store dele af landet på kort tid i en gammel bil, der har kørt upåklageligt og endda uden punkteringer! Det er også et stort bønnesvar.
Vi fortsætter med nye konferencer og seminarer. Jeg har fået så mange opmuntringer og breve fra ledere i hele landet, så der er ingen tvivl om, at Gud har hørt vore bønner, slutter Sven-Axel Conrad fra Tanzania.
Han er herhjemme bl.a kendt for sin bog ”Bitter Kaffe og Søde Dadler”. Han er født i Kina og har tilbragt en stor del af sit liv i Afrika. Han mistede først sin søn, dernæst sin hustru. Derefter oplevede han et brud med sin kirke i Aalborg og en ørkenperiode, før der blev skabt en forsoning.
– Jeg føler, at Gud har kaldet mig til fred og forsoning i mit livs 2. halvleg, sagde han, før han rejste tilbage til Tanzania.