Nyt hospice truet af bureaukratisk regel

Landsformand for Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk.
Landsformand for Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk.

En ”deponeringsregel” med krav om 60 millioner kroner til staten har hindret Region Nordjylland i at godkende et nyt hospicebyggeri.

Den selvejende institution KamillianerGaardens Hospice har midlerne til at finansiere et nyt hospicebyggeri i Nørresundby. Men en deponeringsregel har forhindret regionens godkendelse. Derfor måtte hospicebestyrelsen torsdag opsøge Social- og Indenrigsudvalget for at bede om dispensation.

KamillianerGaardens Hospice har fået godkendt tre nye hospicepladser af Region Nordjylland og ville derfor bygge nye og mere tidssvarende lokaler.
Man havde allerede solgt de nuværende bygninger, købt grund til opførelse af et nyt hospice og skaffet pengene til nybyggeriet.
Men en bureaukratisk regel kræver, at Region Nordjylland deponerer 60 millioner til staten, fordi regionen allerede har udfyldt den tilladte anlægsramme. Og de penge kan regionen ikke afse.

Søgte dispensation

Formand for KamillianerGaardens Hospice Mogens Nørgård, forretningsudvalgsmedlem Asta Skaksen og hospicechef Anette Agerbæk mødtes med Folketingets Social- og Indenrigsudvalg den 21. januar. De forklarede sagen for udvalget, som nu sender en indstilling til den ansvarlige minister, Karen Ellemann (V), for at bede om dispensation fra deponeringsreglen.
– Flere i udvalget gik aktivt ind i sagen, fortæller Mogens Nørgård. Han har også kontaktet ministeren og foreslået et personligt møde om sagen.

Alternativet ikke attraktivt

Alternativet til nybyggeri er at man som midlertidig løsning ombygger det gamle hospice. Men det betyder, at man må neddrosle driften i en periode og sende medarbejdere på tvungen ferie, mens man indretter værelser med en kedelig udsigt til ambulancer og rustvogne.
– Vi er selvejende, men vi må ikke agere sådan, fordi vi som hospice er bundet op på regionens økonomi. Men ombygning frem for nybyggeri er at investere 7,5 mio. i den forkerte retning, konkluderer Mogens Nørgård.
Tove Videbæk, der er landsformand for Hospice Forum Danmark, oplyser, at Region Midtjylland fik dispensation i forbindelse med byggeriet af Gudenå Hospice i Brædstrup sidste år. Og naturligvis skal to regioner behandles ens, fastslår Tove Videbæk.
KamillianerGaardens Hospice venter svar fra ministeren i løbet af de næste fire uger.

Svend Løbner/Bodil