Forsker undersøger kristen dating

Hans Christian Kvale  har under sit studie skrevet en afhandling om dating blandt unge kristne.
Hans Christian Kvale har under sit studie skrevet en afhandling om dating blandt unge kristne.

Hans Christian Kvale blev inspireret af venners kvaler med dating til at skrive en master om emnet.

Har du oplevet at invitere en sød pige til en kop kaffe og fået et ja de første gange, for så at blive nægtet på den tredje date? Så er du naturligvis ikke alene.

– Flere venner og bekendte fortæller om lignende historier. De inviterer piger ud til en kop kaffe, og parterne trives tilsyneladende. Tredje gang fyren spørger, bliver tilbuddet afvist, for pigen vil hellere bare være venner, siger Hans Christian Kvale.

Hvad er en date?

Kvale studerer i øjeblikket globale studier på VID videnskabelige højskole i Stavanger, den tidligere Misjonshøgskolen. Her er han ved at færdiggøre sin afhandling med arbejdstitlen ”Hvad er en date? – En semiotisk tilgang til dating blandt kristne studerende”.
I afhandlingen interviewer han unge kristne i alderen 22 til 30 år om temaet dating.
– Selvom kemien mellem en pige og en fyr kan synes god på en date, så kan intentionerne være meget forskellige, siger Kvale.

Forskellige regler

– Det fortæller mig, at fyre og piger tænker anderledes om datingsituationen og opererer med to sæt regler eller normer, siger han.
Gennem sin forskning håber han at finde ud af, hvad disse forskelle fører til.
Han vil være forsigtig med at generalisere, men har indtil videre det indtryk, at fyre er mere ligetil end piger.
– Inviterer man en pige ud, og det klikker mellem dem, kan drengen håbe, at man bliver kærester efter en tid. For piger er det meget mere kompliceret end som så, siger Kvale.
– Har fyre klarere bagtanker?
– Ikke nødvendigvis. De fleste ønsker først og fremmest at lære pigen at kende. Nogle piger har et ønske eller et ideal om at have én kæreste hele livet og venter på ”den rette”. Det kan gøre det sværere for fyren, selv om han måske har det samme ønske, siger han.

Misforståelser mellem køn

Ingeborg Ørjasæter er sygeplejerske med specialuddannelse i sexologi. Hun er også daglig leder af Ficus, et initiativ hun etablerede for at tale om krop og seksualitet.
Hun mener, at mange af de misforståelser, der let kan opstå, når en pige og en fyr tager på en kaffedate sammen, handler om, at der mangler et sprog for dating.
– Kommunikerer fyren på forhånd, at han mener, det er en date? Eller sidder pigen med en forståelse af, at det er en kop kaffe med en god kammerat, mens han forestiller sig, at han er på en date med sin kommende kone?
Hvis det er tilfældet, kan det hurtigt ende med sårede følelser og skuffelse, siger Ørjasæter.
Hun er ikke overrasket over, at pigens manglende interesse for at date fyren igen kan virke forvirrende.
– Frygten for, at hun ikke vil gennemskue ham kan blive stor. Hun opfatter, at drengen er interesseret, og de har måske flirtet lidt, men hun ønsker ikke, at det bliver til mere. At gå fra dating til at tilbyde rent venskab uden pres om mere kan sikkert være forvirrende. Der sætter man pludselig en klarere grænse for, hvad vi vil, siger Ørjasæter.

Kristen dating kedeligt?

Da Hans Christian Kvale begyndte at skrive specialet, fandt han hurtigt ud af, at der er meget lidt litteratur om emnet.
– De fleste kristne bøger taler om det etablerede forhold, ikke om datingsituationen, siger han.
Et klart flertal af respondenterne i opgaven mener, at kristen dating er kedeligt, fordi det ofte betyder en kop kaffe og samtale på tomandshånd.
– Det er anstrengende. Hele fokus er på den anden person, og det kan hurtigt blive pinligt. At invitere nogen ud til kaffe er en meget lav tærskel at træde over. Måske er det en form for kompensering for, at tærsklen til at invitere nogen ud på en date er så høj, siger Kvale.

Manglende mellemtrin

Kvale mener, der mangler et mellemtrin mellem kaffeaftale og en date.
– Drengene siger, at de gerne vil invitere ud til noget mere spændende, og piger giver udtryk for, at de vil have det. Det tyder på, at vi taler lidt forbi hinanden. Det er som et net, vi har rodet os ind i, siger han.
Kvale har skrevet en foreløbig konklusion til sin afhandling om kristen dating, som han afslører over for KPK.
– Den foreløbige konklusion er, at når to mennesker tager ud sammen, så er det at regne for en date. Det tænker de fleste.
Hvis ikke, bør det være meget klart, at der ikke er nogen romantiske bagtanker fra nogen, siger han.
Bjarte Østebø, KPK /
Niels Christian


Artiklen fortsætter efter annoncen: