Grib til lommerne i fasten

Iben Thranholm
Iben Thranholm

I onsdags startede fasten med askeonsdag, hvorfra der er fyrre dage til påskesøndag. I de senere år er der herhjemme kommet mere fokus på, hvordan man overholder fastereglerne, og hvad fasten betyder, end for blot et par årtier siden.

Under min opvækst i 70’erne og 80’erne handlede fasten mest om fastelavnsboller og tøndeslagning. Altså i virkeligheden det stik modsatte af fastens oprindelige betydning, hvor det ikke handler om kager og fest, men om forsagelse og askese.
Årsagen til at danskerne nu er blevet mere opmærksomme på fasten, er formodentlig, at vi generelt er blevet mere sundhedsfokuserede. De sidste år har mange sundhedseksperter netop prædiket fastekure, detox og mad-minimalisme, så der er uden tvivl en afsmitning i forhold til åndelig sundhed. Fasten bliver pludselig en oplagt mulighed for også at stramme op i sind og ånd og for at rense ud på flere planer. Samtidig har dansk kultur udviklet sig til en terapi- og selvudviklings-kultur, hvor det handler om konstant at arbejde med at blive en bedre udgave af sig selv.
Selvom fasten klart har stærke elementer af selvransagelse, er ideen at give mere plads for Gud og blive mindre selvfokuseret. Derfor ligger fristelsen i at blive for optaget af, hvilken mad man må spise i fasten, og se den som en forlængelse af sundheds og selvudviklingsbølgen. Al opmærksomheden kan i så fald ende med at blive rettet imod en selv i stedet for Gud, og så går man helt fejl af formålet med fasten.
Derfor var det også forfriskende at høre pave Frans indlede fasten askeonsdag med budskabet om, at barmhjertighed ikke kun er noget åndeligt, men også bør udtrykkes meget konkret gennem at yde nogle tjenester og at dele ens ejendom eller penge med folk, der er mindre bemidlede.

I stedet for at rette al opmærksom indad i fasten kan det være mindst lige så gavnligt og rigtigt at rette den udad og ofre noget på andre. Det kan være tid, penge eller opmærksomhed, som man kan dele ud af. Så grib til lommerne i denne faste, og tænk på andre i stedet for dig selv.