Spise med Price fortæller om honningkagerne
I den nye serie om egnsretter har brødrene Price også talt med tidl. bagermester Gottfred Schmolke.
Hvordan bager man ægte christiansfelder honningkager?
Det afsløres i brødrene Prices nye serie om egnsretter. Den 22. april kommer en udsendelse med tidligere bagermeter Gottfred Schmolke i Christiansfeld.
Det var nemlig i Brødremenighedens by, at honningkagerne blev ”opfundet” i 1800-tallet.
Og Schmolke har den hemmelige opskrift og krydderblanding fra sin far Herman og bedstefaderen Johannes Andreas, der kom til den ”hellige stad” i Sønderjylland fra Schlesien (Tjekkiet).
– Han medbragte også en lille maskine, som kunne fremstille ”Gnadauer Bretchen” – små kringler – men det slog ikke an. Maskinen står nu på byens museum, fortæller Gottfred, som selv er pensionist og bruger sin tid på at hjælpe i BDMs genbrugsbutik.
– Det er dog ikke den helt ægte krydderiblanding, jeg giver videre. Jeg har brugt min bedstefars brunkage-blanding. Her mangler et par ingredienser
Er du den eneste, der har den hemmelige opskrift?
– Nej, mestersvenden hos min far åbnede sit eget bageri, og hans søn driver nu ”Honningkagehuset”. Men han foreslog, at det var mig, der medvirkede i TV-udsendelsen med Price.
Desuden har Brødremenighedens Bageri en anden opskrift, som stammer fra bager Achtnich. Men da der kom ny bestyrer, lavede han sin egen opskrift med bl.a. rugmel.
De ægte honningkager kan bestilles hos Morgenstjernen.dk.