Norsk kirke på vej mod homovielser
På Kirkemøtet i Trondheim stemte to tredjedele ja til et nyt vielsesritual.
Under Kirkemøtet i Trondheim d. 6.-12. april var der bl.a. diskussion af regeringens asylpolitik. Men det mest ømtålelige tema var spørgsmålet om vielse af homofile.
Mens nogle modstandere af homofile vielser allerede har forladt Den norske Kirke, har andre foreløbig valgt at blive.
Samme vielsesritual?
En af dem, som foreløbig bliver i kirken, er Øivind Benestad. Han er kendt som forkæmper for det traditionelle syn på ægteskabet som en ordning mellem én kvinde og én mand. Alligevel vil han ikke umiddelbart melde sig ud af Den norske Kirke.
– Denne vedtagelse bryder fundamentalt med alt det, Bibelen siger om ægteskabet, siger Benestad. Han mener også, at vedtagelsen vil få store og dramatiske konsekvenser både for kirken og dens forståelse af familien.
To tredjedeles flertal
Under afstemningen mandag stemte 88 ud af 115 for, at der nu skal udarbejdes et nyt vielsesritual, som også skal kunne bruges til homo-vielser.
Det kom bag på Benestad, at flertallet for det nye ritual var så stort. Men foreløbig vil han afvente udviklingen.
– For mig fortsætter deltagelsen i bispedømmerådet i hvert fald frem til næste år, for jeg vil være med i høringsrunden om den nye liturgi. Det kan jo også ske, at sagen bliver forsinket, siger Benestad.
Ligesom andre modstandere vil han først beslutte sig for en evt. udmeldelse af kirken efter Kirkemøtet i 2017 og vedtagelsen af det nye vielsesritual.
Plads til mindretallet
Kristin Gunleiksrud Raaum, som er leder af den liberale gruppering ”Åpen folkekirke” og nyvalgt leder af kirkerådet, beder mindretallet blive i Den norske Kirke til trods for det ændrede syn på ægteskabet.
– Jeg har hele tiden sagt, at jeg er optaget af uenighedskulturen i kirken i den forstand, at også mindretallet sikres rum for deres standpunkt, siger hun.
Fire kvinder i ledelsen
Efter valget består Kirkerådet, som leder alle de øverste råd i Den norske Kirke, nu for første gang kun af kvinder, skriver KPK.
De fire kvinder i ledelsen er Kristine Sandmæl fra Lofoten (den første åbent homofile provst i Norge). Den nyvalgte leder af Samisk kirkeråd, Sara Ellen Anne Eira, ønsker ikke at tage tydeligt standpunkt i ægteskabsdebatten. De to øvrige er Kristin Gunleiksrud Raaum fra Åpen folkekirke og biskoppernes leder, preses Helga Haugland Byfuglien.
Kirkemøtet er det øverste repræsentative råd i Den norske Kirke og mødes årligt. Det består af 116 repræsentanter og vælger medlemmerne af Kirkerådet. Kirkemøtet består af medlemmerne af bispedømmerådene og lederen af Samisk Kirkeråd.