Udfordringens radiofolk på retræte midt i terror

”Seminar for radioteknikere” står der på banneret. Kurset strakte sig fra den 28. marts til 2. april.
”Seminar for radioteknikere” står der på banneret. Kurset strakte sig fra den 28. marts til 2. april.

20 teknikkere og ledere fra en halv snes radiostationer, som Udfordringen samarbejder med i Cameroun i Afrika, brugte ugen efter påske på at dygtiggøre sig.

Medarbejderne kommer alle fra kristne radiostationer, som Udfordringen har hjulpet med at oprette eller samarbejder med teknisk, journalistisk og kristeligt.
De fleste stationer klarer sig selv økonomisk. I de fleste tilfælde arbejder de engagerede kristne medarbejdere frivilligt og uden egentlig løn. Medkristne, som har lidt bedre råd, giver gaver til arbejdet, som alligevel når hundredtusindvis af mennesker med de gode nyheder.
Udsendelserne er som regel både oplysende – indenfor landbrug, hygiejne, AIDS, m.m. – og forkyndende. Radiostationerne videregiver oplysninger fra myndighederne, FN organisationer og nødhjælpsorganisationer. Men de fastholder også en klar kristen profil.

Vil nå muslimerne

De fleste radiostationer har fokus på at nå muslimerne med det kristne evangelium. Og udsendelserne bliver som regel positivt modtaget.
Men de senere år har det været forbundet med livsfare at arbejde på de kristne radiostationer. Den islamistiske terrorbevægelse Boko Haram har fordrevet hundredtusinder fra det nordlige Cameroun og Nigeria, hvor de bevidst går efter at dræbe de kristne.

Ryddet for missionærer

De fleste udenlandske missionærer og humanitære hjælpearbejdere har været nødt til at flygte eller er blevet anmodet af myndighederne om at forlade deres poster. Det er gået ud over klinikker m.m.
Udfordringen nåede netop at gennemføre fire ugelange evangelisationskampagner med Per Hyldgaard, før det nordlige område blev for farligt, og myndighederne ikke ville give tilladelse.

Militær jager terrorister

Efterhånden har Camerouns og Tchads hære og specialtropper i fællesskab fået ”ryddet op” i mange landsbyer. Mange lokale terrorister og sympatisører er blevet dræbt og hele landsbyer er blevet tvangsforflyttet.
Det har naturligvis skabt en del frustration og protester. Og det er også gået ud over uskyldige.
Handelslivet har lidt store tab på, at myndighederne krævede udgangsforbud og ingen trafik i bestemte områder.
Alligevel er det lykkedes terroristerne jævnligt at sprænge selvmordsbomber i luften på markeder og andre samlingspladser for mange mennesker.
I nogle tilfælde er det unge piger, som har sprængt sig selv i luften. Og der er mistanke om, at terroristerne har benyttet bortførte kristne piger fra Nigeria, hjernevasket og dopet med narkotika, til at udføre deres ”selvmords”-aktioner.
Mange gudstjenester har måttet aflyses, eller politi og militær har holdt vagt, mens der var folk i kirken.
Trods de forfærdelige forhold, har de kristne i Cameroun opført sig disciplineret og er ikke skredet til hævnaktioner.

Brug for opbakning

I denne anspændte situation er det en velkommen retræte for de udsatte radiomedarbejdere at komme lidt væk og blive opmuntret i et åndeligt fællesskab med kolleger fra andre radioer.
Seminaret, som blev betalt af Udfordringen, men gennemført af de nationale medarbejdere, blev holdt i byen Ngaoundere, som ligger lidt sydligere, og hvor der ikke hidtil har været terroraktioner. Her ligger en stor norsk-amerikansk missionsstation, som nu er overgivet til den lokale lutherske kirke.

Arbejdet i Afrika kan støttes gennem Missionsfondens projekt nr. 5984 (skal anføres) for Udfordringens Radio-mission i Afrika på konto nr. 9570 – 0006 139450. Gennem Missionsfonden kan man få skattefradrag for gaver.