Midt i højsæsonen

Af Niels Christian  Melgaard journalist
Af Niels Christian
Melgaard
journalist

I denne tid er det højsæson for kørsel med studentervogne, der festligt pyntet kører gennem byer med stop ved de nyudspungne studenters bopæl. Ofte er en større del af læsset alkohol i forskellige afskygninger.

Hvordan kan en kristen agere under studenterkørslen og de efterfølgende fester?
Efter to eller tre år på en ungdomsuddannelse er det ikke den første fest, der er blevet inviteret til. Og kendskabet til de medstuderende er måske blevet til venskab. Paraderne, der måske det første halve år var sat op, er der ikke så meget brug for længere.

Derfor er der i langt større grad mulighed for at agere autentisk. Har man tidligt givet udtryk for mådehold i sine holdninger til alkohol, så vil mange opfatte det som en naturlig reaktion at drikke en cola.

Bibelen forbyder os ikke at tage til fester, hvor de fleste opfører sig på en måde, som Bibelen ikke anbefaler. Paulus kan tale om, at det er OK at tage med til fester, hvor værten er afgudsdyrker og der serveres kød fra ofringerne til afguderne (1. Korintherbrev 8-10).

Bibelen taler ikke om, at man ikke må drikke alkohol. Bibelen taler om, hvordan alkohol påvirker os. Den taler også om at være et lys midt i mørket. Måske kan du tage en kande kaffe og nogle kopper med i stedet for en flaske sprut og på den måde få en snak med de medstuderende.
To ting er væsentlige:
Vær afklaret inden turen. Hvis du vælger at drikke moderat, så hav en klar fornemmelse af, hvor meget du vil og kan drikke, så det ikke skal besluttes i ”kampens hede”.

Og kommer du til at lokke en anden med ud i noget, som denne person ikke kan klare? Det kan være svært at overskue, om der er nogen, man skal tage hensyn til her – men det er vigtigt at overveje det.

I en folder fra Kristeligt Forbund for Studerende lyder spørgsmålet: Hvor går grænsen så (ift. alkohol)?
Den går der, hvor din samvittighed sætter den, lyder svaret.
Kan jeg så stole på min samvittighed?
Ikke altid. Den må hele tiden holdes skarp ved at blive slebet på Guds Ord, Bibelen.