’Privatskoler er ikke kun for de velbjærgede’

Privatskolerne er en reel mulighed for de mange, mener undervisningsminister Ellen Thrane Nørby (V). Foto: Flemming Leitorp
Privatskolerne er en reel mulighed for de mange, mener undervisningsminister Ellen Thrane Nørby (V).
Foto: Flemming Leitorp

3F vil droppe tilskud til privatskoler og i stedet styrke folkeskolen for at sikre mere lighed.

Privatskoler er ikke kun et privilegium for de få, mener børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby. Hun tager kraftigt afstand fra fagforbundets 3F’s forslag om at droppe statstilskuddet til eleverne på privatskolerne.

Fagforbundet hævdede sidste weekend, at de mange privat- og friskoler skaber ulighed i Danmark. De vil i stedet lade statens tilskud gå til en forbedring af folkeskolen. Men forslaget bliver helt afvist af undervisningsministeren.

Det er nemlig ikke kun børn af velbjærgede og veluddannede forældre, der har mulighed for at gå på en af landets 550 privatskoler og friskoler understreger Ellen Trane Nørby (V). Hun påpeger, at privatskolerne netop ikke kun er et privilegium forbeholdt de få, men ”en reel mulighed for de mange.”

Tilskud sikrer frit valg

”Det er en vigtig grundpille i vores samfund, at forældre frit kan vælge, om deres barn skal gå i folkeskole, friskole eller privatskole. Derfor er jeg uenig med 3F, når de foreslår, at man skal droppe tilskud til de frie grundskoler.
Med reglerne for tilskud sikrer vi netop, at det frie skolevalg ikke kun er et privilegium for de få,” siger Ellen Trane Nørby i en kommentar på mail til Altinget.

Billigere for staten

Undervisningsministeren understreger, at flere privatskoler og friskoler ville være nødt til at lukke, hvis de ikke længere kan få statstilskuddet. Det udgør dog kun 73 procent af udgiften til en folkeskoleelev.
Hvis privat-og friskoler må lukke, vil det give børn i nogle dele af Danmark lang transporttid til skole, fordi den frie grundskole er den lokale skole, mener ministeren.

Ellen Trane Nørby henviser til en undersøgelse af hvem, der benytter privat- og friskoler. Siden 2007 er andelen af familier, der vælger privatskole, steget mest for forældre med en kort videregående uddannelse og en grundskoleuddannelse.

Bred politisk afvisning

På Christiansborg har der heller ikke været tilslutning til 3F’s forslag hos partierne SF, DF, Venstre og Liberal Alliance, selv om SF deler fagforbundets bekymring over uligheden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:LA-ordfører Merete Riisager skrev på Twitter:
”Alle bør have frit skolevalg. Som politikerne Mette F. og Helle T.” – hvormed hun mindede om, at både den nuværende og tidligere S-formand har sendt deres børn i privatskole, skriver Altinget.