Den ’lille’ Noah’s Ark i fogedretten

Den hollandske ”Die Arche Noah” må ikke forlade Esbjerg Havn.
Den hollandske ”Die Arche Noah” må ikke forlade Esbjerg Havn.

Nu bliver der længere tid til at besøge Noahs Ark i Esbjerg. Fogedretten har nemlig nedlagt forbud imod, at den hollandske efterligning af arken forlader Esbjerg.

Årsagen er, at den hollandske ejer, Aad Peters for to år siden fik repareret arken for en skade på Petersen & Sørensen Motorværksted A/S i Svendborg.
Rederiet har forklaret, at den endelige regning blev større end forventet, ligesom der angiveligt var fejl og mangler ved arbejdet. Ejeren nøjedes derfor med at betale et à conto-beløb. Men uenigheden blev ikke løst, og med renter er regningen nu løbet op til en halv million. Et forsøg på et forlig har hidtil været forgæves.

Fogedret og politi

Tirsdag formiddag mødte værftets advokat op ved arken med en repræsentant for Fogedretten og krævede adgang til skibet. Det blev nægtet af en medarbejder. Herefter blev Syd- og Sønderjyllands Politi tilkaldt, så Fogedretten kunne gå om bord.
Normal procedure er at fjerne en del fra skibet, så det ikke kan sejle, men Noahs Ark har ikke nogen motor.

Den såkaldt arrest betyder, at arken ikke må forlade havnen, før Aad Peters stiller sikkerhed for de 500.000 kr. eller sagen bliver løst. Men arken har dog tilladelse til at holde åbent for besøgende. Arken ligger ved Newcastlekaj i Esbjerg Havn, og det var ellers planen, at den skulle sejle hjem til Holland.
Værftet har nu en uge til at anlægge sag ved domstolene for at få afklaret parternes mellemværende endeligt.

Den kontroversielle hollandske kunstner Aad Peters købte skibet af arkbyggeren.
Den kontroversielle hollandske kunstner Aad Peters købte skibet af arkbyggeren.
Ikke den store ark

Arken er bygget af Johan Huibers, som ønskede at minde mennesker om bibelhistorien. Arken er 70 meter lang, 13 meter høj og 10 meter bred i fire dæk. Dvs. kun i halv længde af den virkelige Noahs Ark i Bibelen.

Skibet blev en stor succes i Holland. Johan Huibers gik derefter i gang med at bygge en ark i fuld størrelse. Huibers solgte derefter den ”lille” ark til den hollandske kunstner Aad Peters, som har givet indholdet et mere almenreligiøst præg. Der er fx en statue af den hinduistiske gudinde Shiva, en skriftestol og andre specielle effekter.

– Peters taler konsekvent dårligt om arkens oprindelige ejer, Johan Huibers, som han mener er for bibeltroende. Peters vil heller ikke have kristne bøger udstillet på arken, som skal være ”et frirum”. Da arken lå i Køge, nedlagde han veto imod, at Udfordringens redaktør medvirkede i Go’ Morn’ Danmark om sin bog foran arken, fordi Peters ikke ønskede tale om, at arken havde eksisteret. Da DR senere ville lave interview med Henri Nissen i Aarhus, blev de nægtet at optage interviewet på skibet.
Red.