TV: Forskere er åbne for ’mere mellem himmel og jord’

Gertrud Højlund besøger i ny programserie fire videnskabsmænd, som tror på ting, udover hvad videnskaben kan forklare.
Gertrud Højlund besøger i ny programserie fire videnskabsmænd, som tror på ting, udover hvad videnskaben kan forklare.

Mød en evolutionsbiolog, en hjerneforsker, en astrofysiker og en sundhedsforsker på DR K fra den 9. november.

I offentlige debatter er der ofte uenighed om, hvorvidt tro og viden kan eksistere sammen uden at forurene hinanden. Men i en ny programserie på DR K besøger journalist Gertrud Højlund (billedet) fire af Danmarks førende videnskabsmænd, som samtidig tror på ting, der rækker ud over det, videnskaben kan bevise og forklare.

For hvordan kan man vie sit liv til fakta og viden, og samtidig tro på noget, der ikke kan måles og vejes?

Fire forskellige videnskabsmænd

Programserien har premiere onsdag den 9. november kl. 22 på DR K og begynder med den prisvindende evolutionsbiolog Eske Willerslev. Ud over at jagte svar på, hvordan mennesket har udviklet sig gennem årtusinder tror han på åndelige kræfter, som ikke kan observeres gennem et mikroskop. Hvordan hænger det lige sammen?

Ugen efter møder vi hjerneforsker Morten Storm Overgaard, som forsker i hjernens fysiske processer, og hvad bevidsthed er. Selv om han bruger elektroder til at analysere hjernens mysterier, er han også åben for, at mennesket består af noget, vi ikke kan måle og veje.

En som også går og undrer sig over, hvordan universet hænger sammen, er astrofysiker Johan Fynbo, som forsker i fjerne galakser. Det vil altså sige, at han til daglig prøver at forstå universets grundsten gennem den videnskabelige kikkert. Men samtidig tror han også på, at Gud er ophav til alt. Ham møder vi i det tredje program i serien.

Og i det fjerde og sidste program mødes Gertrud Højlund med Morten Overgaard i kapellet på Odense Universitetshospital, som er knudepunkt for det videnskabelige og det trosmæssige i hans forskning.

I programmet medvirker også Niels Christian Hvidt, som både er teolog og lektor på Syddansk Universitet, hvor han ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet forsker i, om tro har en indflydelse på folks helbred.


Artiklen fortsætter efter annoncen: