New York-præst gør som Lucy fra Radiserne

Åndelig hjælp 5 cent, står der på skiltet i den lille bod foran Gregory Fryers kirke. Skuret er en tro kopi af Lucy van Pelts psykiatri-bod - og mange ønsker at snakke med præsten.
Åndelig hjælp 5 cent, står der på skiltet i den lille bod foran Gregory Fryers kirke. Skuret er en tro kopi af Lucy van Pelts psykiatri-bod – og mange ønsker at snakke med præsten.

Lucy van Pelt tilbyder ”psykiatrisk hjælp” for 25 øre. Den ide har inspireret pastor Gregory  Fryer på Manhattan.

– Det med at præsten kan være tilgængelig midt på gaden, hvor alle og enhver bare kan sætte sig på skamlen, virkede bare helt rigtigt, fortæller pastor Gregory Fryer.

Han er præst i Immanuel Lutheran Church på Manhattan – og han har fremstillet sin egen Lucy-bod på fortovet uden for kirken. Her sidder han så hver tirsdag.

– Jeg er inspireret af Lucys dristighed. Hun har mod til at sætte sig der i al offentlighed med et tilbud om at tage sig af vigtige spørgsmål, forklarer præsten.

Bøn om arbejde eller bedre helbred

Folk synes godt om initiativet. Både kristne og jøder – samt folk, der ikke har været i kirke i årevis – kontakter præsten på fortovet.
Og den hjælp, de efterlyser, er lige så forskelligartet som deres baggrund: en ung kvinde beder om forbøn, fordi hun er forkølet, en anden fordi hun er på vej til en jobsamtale.

En velklædt forrretningskvinde sætter sig og brister i gråd. Det viser sig, at hun er bekymret for sin bedstemor langt væk i Florida. Kan præsten bede for hende?
– Det gør jeg så, fortæller Gregory Fryer, som også tilbyder hjælp ved at genfortælle nogle af Bibelens beretninger. ”Og så har jeg lært, at jeg altid skal have en kasse med lommetørklæder parat”, tilføjer han.

Den største gave

Selv om præsten har et skilt med angivelse af prisen ”5 cent” ligesom på Lucys bod i Radiserne, er det mest af symbolsk betydning. Men mange vil gerne give penge, og en enkelt har ligefrem lagt 50 $ i glasset med mønter.
Den mest rørende gave kom dog ikke i form af penge.

-En fire-årig dreng satte sig på skamlen, og han sagde: ”Jeg elsker Gud og jeg elsker min far og mor.” Og så bad han for mig! Det var jeg virkelig rørt over, fortæller præsten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den lille bod får folk til at søge kirken, både til gudstjenester og for at finde stilhed, før dagen begynder. Mange fodgængere tager billeder af præsten i Lucy-boden og siger, at de vil bede deres egen præst gøre det samme. Og Gregory Fryer er helt enig:
– Jeg ville elske at se byen fyldt med denne slags boder, siger han.