Pas på parforholdet i juletravlheden

– Mange ægtepar kæmper med at få deres liv sammen til at fungere, særligt når hverdag, mørke og krav om den ”perfekte” jul skal forenes, siger Lise og Frederik Berggren Smith, der er aktuelle med en bog om parforhold, følelser og sex.

Frederik og Lise Berggren Smidt er henholdsvis præst og terapeut. De har i mange år rådgivet mennesker i parforhold, og har netop udgivet bogen ”Elsk jer glade!” I denne tid hvor hverdag, mørke og krav om den ”perfekte” jul skal forenes, opfordrer de til at prioritere parforholdet.

– Vi har det jo med at vise vores bedste udgave ude og smide de sørgelige rester hjemme på sofaen. Men hvis man ikke investerer i sit parforhold, kan det ikke overleve.

– Kvinder er afhængige af nærvær og intimitet. De fleste gider ikke i længden have sex med en mand, som er følelsesmæssigt afstumpet, misbruger eller arbejdsnarkoman…med mænd, som ikke evner at være nærværende og til stede i rummet, siger Lise Berggren Smidt, som er krops- og psykoterapeut samt lærer.

Hendes mand er præst i Fredens-Nazaret kirker og pastoral leder. Parret, som har tre børn på 15, 17 og 19 år, bor på Østerbro i København.
De har stor erfaring med at hjælpe mennesker i parforhold gennem tilbud om kurser, rådgivning og terapi, som formidles gennem Center for Parforhold og seksualitet; cepas.dk.

– Det er et kald for os at hjælpe par. Og det er blevet stærkere og stærkere år efter år, hvor stadig flere par er kommet til os, fortæller Frederik Berggren Smidt.
”Bare vi havde vidst det her noget før” har mange af deres kursister sagt til dem gennem årene. Nu gør de det, de har undervist i gennem ti år, tilgængeligt for flere. Med bogen: ”Elsk jer glade – om parforhold, følelser og sex. ”
Parret oplever, at der i moderne kristne ægteskaber er et kæmpe behov for mere viden om følelser, sex, kommunikation og værdier. Det vil de gerne bidrage med.

Bogen er både ment som en hjælpende hånd med følelser og en appetitvækker til mænd og kvinder, der ønsker et bedre sexliv.
– Den indeholder små virkelige beretninger fra vores arbejde med terapi og samtaler med par – selvfølgelig anonymiseret, siger Frederik Berggren.

Frederik og Lise Berggren Smidt har skrevet bogen ”Elsk jer glade” fordi de ønsker at bidrage til at styrke kommunikation og lidenskab i ægteskabet. Bogen tager udgangspunkt i virkelige cases
110 sider – 178 kr.
Udgivet på forlaget Eksistensen
Intimitet og tillid

De sætter også fokus på nogle af de forskelle, der kan være mellem mænd og kvinder.
– De fleste mænd kan tænde på to minutter, men mange kvinder har brug for tillid og for at blive favnet og rørt ved for at mærke lyst. Hvis man som kvinde er den, der mærker, at nu mister vi nærværet i relationen, så må man invitere til det. Men kvinder har det med i stedet at lukke sig, når de føler sig sårede. Så deler de måske i stedet deres følelser med en veninde – eller ser romantiske film, siger Lise.

Frederik tilføjer: – Måske er manden mere optaget af den næste fodboldkamp i fjernsynet end af sin kvinde. Ofte er det hende, der skal være termostat, for hun har den laveste tærskel. Kvinden skal være udtryksfuld og melde klart ud: ”Vi har brug for nærvær!”… I nogle parforhold er det selvfølgelig manden, der er bedst til at mærke, når det mangler, men generelt…


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lise nikker og fortsætter: – Når man har små børn og job, er man ofte meget hængt op. Presset og brugt. Kvinder kan så føle, at det der med sex kommer oveni…som endnu et krav. Derfor skal man sørge for at få slappet af, så man kan mærke sin krop og få lyst til sex.
Frederik opfordrer især par med flere år på bagen til at tænke anderledes, hvis sexlivet er blevet kedeligt eller er gået i stå på grund af manglende lyst.

– Sex må nogle gange gerne være lidt sjovt og spændende. Kvinden må gerne liste ud på blomsterengen og give manden en overraskende oplevelse. Sex handler også om fornyelse.

– Hvis man er kommet for langt væk fra hinanden, må man sørge for lære hinanden at kende igen.
– Manden kan som regel nå sit klimaks. Men hvis han vil have kvinden med, skal han stoppe op og være langsom, siger præsten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forebyg utroskab

Når ægtepar holder op med at mærke hinanden og tale sammen, er det fristende at søge intimitet ude i byen.

Lise: – Hvis mennesker begynder at rette deres seksualitet udad, selvom de er i et forhold, må de se at få vendt skuden om. Længsler, energi og dyb fortrolighed skal rettes mod partneren. Nogle gange kan det være nødvendigt at kickstarte forholdet med øvelser, hvor man investerer i gode oplevelser samtidig med, at man sætter tid af til at rense luften. De færreste tænder jo, hvis de er møgirriterede på hinanden og aldrig får talt ud. Men man kan ikke holde ud kun at være i problemerne. Derfor er det godt at kombinere de nødvendige samtaler med at gøre noget rart sammen. Prøv at huske, hvad det var, som gjorde jer glade for hinanden.

– Man skal også sørge for at bevare intimiteten ved at være nære – også fysisk – i omgangen med hinanden. Med kys, små kærtegn, kram, ved at se hinanden dybt i øjnene og være nøgne sammen…En par-retræte er også en mulighed, hvis man er gået helt i stå, opfordrer hun.

Frederik: -Det er godt at få talt om de uudtalte forventninger. Ofte har man nogle forskellige forventninger, som knuses i kommunikationen… alle misforståelserne…hvad gør de ved sexlivet? På de Prep-kurser for par, som vores kirke udbyder, arbejder vi med kommunikation og værdier. Vi underviser i teknikker til at høre, hvad den anden siger på lige fod med berøring, nærvær og sex. Det er et godt kursus, hvis man gerne vil blive bedre sammen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bliv god til sex

Elendig sex kan dræne ethvert parforhold.

Lise: – Mange kvinder holder op med at have lyst til sex, fordi manden eller de begge ikke kender den kvindelige seksualitet. Hvis det kun er manden, der får orgasme, så kommer der et tidspunkt, hvor kvinden ikke gider mere. Derfor er det vigtigt, at kvinden kender og står ved sin seksualitet.

Frederik: – Kvinden skal også vise manden rundt…

Lise: – Mange unge kvinder tror, at når de bliver gift og sexlivet skal starte, så kommer det hele af sig selv. Men du skal kende din krop som kvinde, turde mærke dig selv. Ønsker og behov er desværre lidt tabubelagt blandt kristne.

Frederik: – Del fantasier med hinanden. Det er berigende. Hvis manden fx drømmer om, at kvinden klæder sig ud, så sig det til hende. Hvis kvinden drømmer om at elske omgivet af tyve levende lys, så sig det! I femte Mosebog står der, at når manden bliver gift, er han fritaget for krigstjeneste og ikke kan pålægges offentlige forpligtelser i et år.

– Der skal være plads til samhørighed og glæde. Både som nygifte og gennem et langt samliv. Fornyelse kræver tid og plads i kalenderen – til intimitet og sex.

Lise: – For når det hele kører for stærkt, kan man ikke mærke kroppen og lysten til sex.

Frederik: – Undersøgelser af samliv i middelalderen tyder på, at ægteparrene dengang i gennemsnit havde samleje fem gange om ugen. I dag taler man om en-to gange om ugen.

Ægteparret anbefaler, at man mindst nogle gange om ugen sætter tid af til hinanden.

Frederik: – Det handler også om, at når der er mulighed, så sluk dog for tv – for fodbold og romantiske serier. Gå en tur i skoven hånd i hånd og skab en erotisk atmosfære. Klæd jer af og lig tæt sammen uden tøj. Fald i søvn sådan. Lig i sengen eller på sofaen og hyggesnak nøgne. Bliv mere kropslige…

Frygt m/k

Frederik: – Kvinders største frygt i parforhold er frygten for at blive overset. Det kan endda få nogle til at give sig selv for tidligt og til for mange. Nogle giver sig måske til den første og bedste, men tænker samtidig: ”Vil han misbruge min tillid?”

Lise: – Nogle af de mænd, der straks går på med sex, har alligevel inderst inde en længsel efter at finde en partner. Næsten alle har en længsel efter en livslang partner.

Frederik: – Forældre har et ansvar for at opdrage deres børn til at opføre sig ordentligt over for andre. Så bliver man også en bedre partner senere i livet. Derfor skal børn for eksempel heller ikke have lov til at tale grimt til deres mor.

– Mandens største frygt er frygten for at være utilstrækkelig – for ikke at kunne gøre en kvinde glad og beholde hende. Og så lider mange mænd af en frygt for at begå fejl.

– Vi mænd dækker over vore fejl. Der kan gå lang tid, før vi erkender, at det vigtigste ikke er at undgå at begå fejl, men at lære at håndtere dem. Lære hvordan vi rydder op i vore fejl. Mange mænd skal lære at glemme deres stolthed og håndtere deres fejl – i stedet for at fornægte eller negligere dem, tilføjer han.