Intet budskab

Kamma Ankjærø
Ny Munkegade 80
Aarhus C

”Børnehaver fejrer jul uden kristendom,” lød en avisoverskrift så langt tilbage som den 19. december 2005. Og den 18. december 2011 bragte en avis en artikel med overskriften ”Julen må ikke støde indvandrere.”

Det var også i 2011, man på en skole slettede nogle vers fra ”Et barn er født i Betlehem”, når børnene skulle synge julesalmen, fordi skolelederen mente, de var ”for forkyndende” og kunne støde indvandrere.

Og en anden skoleleder bad en musiklærer vælge salmer, der tager større hensyn til de muslimske elever, efter at elever i en 3. klasse og deres forældre protesterede mod, at børnene skulle synge julesalmen ”Her kommer, Jesus, dine små”.

Der er mange måder at udøve censur på. En af dem er at slette vers fra en julesalme, fordi de er ”for forkyndende”. Det er en hån mod salmedigteren og knægtelse af ytringsfriheden. Det uhyggelige er, at det nu minder om censuren i årene 1940-45.

Og hvornår indser man, at det er himmelråbende naivt at tro, at man kan ”fjerne” forkyndelse fra julesalmerne, som alle er inspireret af budskabet til hyrderne på marken: ”Se, jeg forkynder jer en stor glæde…” (Forkortet).