Oslo Symposium inviterer Huckabee

Prædikanten, forfatteren, guvernøren, TV-personligheden og præsidentkandidaten Mike Huckabee kommer til Oslo Symposium i begyndelsen af marts.

Den amerikanske tidl. guvernør og præsidentkandidat modtager Kåre Kristiansen-prisen ved Oslo Symposium den 3.-4. marts.

– Vi deler den jødisk-kristne arv, siger Mike Huckabee i en optakt til konferencen.

– Det er selve fundamentet, som vores lande er bygget på, og de værdier, som vi priser og – forhåbentlig – stadig tror på og bygger på, siger Huckabee.
Den tidligere guvernør i Arkansas og præsidentkandidat kommer til Oslo for at bakke op om Israel og jøderne, som står hans hjerte nær. Han besøger Israel flere gange årligt. Men han kommer også for at modtage Kåre Kristiansen-prisen.

Legende hædres

Prisen blev stiftet af organisationen Kristenfolket, og den blev uddelt første gang i 2011 under Oslo Symposium.

Kåre Kristiansen var kun partileder for Kristeligt Folkeparti i to perioder på til sammen seks år, men han huskes stadig som en blændende leder. Han var medlem af Nobel-komiteen, men trak sig i protest mod tildelingen af fredsprisen til Yasser Arafat i 1994.
Kåre Kristiansen var også olie- og energiminster i den borgerlige Willoch-regering. Han døde i 2005, 85 år gammel.

– Vi glæder os over muligheden for at uddele denne pris og hædre en af den kristne bevægelses største helte, siger komitéleder Bjarte Ystebø.
Og prisen går denne gang til Mike Huckabee.

Populær guvernør

Huckabee blev i 1996 udpeget til guvernør af Arkansas, efter at hans demokratiske forgænger Jim Guy Tucker var trådt tilbage som følge af Whitewater-skandalen. (En skandale om jordsalg, som begyndte, mens Bill Clinton var guvernør i Arkansas. Retssagen førte til, at Clinton – der nu var blevet præsident – blev frikendt på grund af manglende beviser, mens andre involverede i sagen blev dømt.)

I 1998 vandt Huckabee guvernørvalgene med 60% af stemmerne, og i 2002 blev han genvalgt med 53% af stemmerne.
I november 2005 blev han kåret af Time Magazine som en af USA’s fem bedste guvernører.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Præsident-kandidat

Huckabee opnåede stor opbakning i starten af kampen om den republikanske nomination til præsidentvalget i 2008, bl.a. fordi han havde en mere social politik med sygesikring end de øvrige republikanske kandidater.

Han blev dog senere overhalet af andre republikanske kandidater. Huckabee prøvede igen i 2012 og 2016 at blive republikanernes kandidat, uden held.

Bl.a. skadede det ham, at han under valgkampen havde joket med, at Obama skulle passe på, at han ikke selv blev dræbt.
Demokraternes kandidat Obama vandt som bekendt præsidentvalget over republikanerne i 2008 og blev genvalgt i 2012.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skarpe udtalelser

Huckabee har flere gange kritiseret Obama hårdt, bl.a. fordi han indgik en atom-aftale med ayathollaernes islamiske Iran. For at gøre verden opmærksom på, hvor farlig aftalen var, udtalte Huckabee, at aftalen ville føre jøderne tilbage til ovnene – en henvisning til kz-lejrene.

Obama kaldte hans udtalelser latterlige og triste. Men Huckabee svarede igen:
– Det, som er latterligt og trist, er at præsidenten ikke tager Irans gentagne trusler alvorligt. I årtier har iranske ledere lovet at ødelægge, udslette og fjerne Israel fra landkortet med et ”stort holocaust”, advarede han.

Der skulle dog en ny præsident til, før USAs politik blev ændret. Trump vil ændre USAs politik overfor Iran og Israel i samme retning, som Huckabee ønskede.

I Oslo vil Huckabee tale om, hvor vigtigt det er at bakke op om jøderne – netop i en tid, hvor det er blevet politisk-korrekt i Europa at være kritisk overfor Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Never again!” siger Huckabee med henvisning til nazisternes forsøg på at udrydde jøderne.

Værdi-kristen samling

Oslo Symposium er et forsøg på at udforske og give opbakning til de kristne værdier i samfundet.
Symposiet er værdi-konservativt. Det vil holde fast på kristne værdier, som man mener er grundlaget for Europas og Vestens kultur. Men netop i disse årtier udfordres det kristne grundlag og de kristne værdier af politikere og medier med andre værdier.
På Oslo Symposium har man i år inviteret talere fra forskellige partier og kulturlivet. Ofte personer, som har været dårligt behandlet i pressen.

Søn af Hamas

På dette års symposium taler også palæstinenseren Mosab Hassan Yousef, som er kendt for sin bog ”Søn af Hamas”, hvor han afslører terror-organisationen indefra.

Jürgen Bühler fra Den int. kristne ambassade (ICEJ) er også med, sammen med bl.a. Tomas Sandell fra European Coalition for Israel.

Både KrFs nuværende leder, Knut Arild Hareide, og Fremskridtpartiets stifter, Carl I. Hagen, er blandt de mange talere. Men også upolitiske ledere som Alv Magnus fra Ungdom i Oppdrag (herhjemme UMO) og Hanne Sørmo fra Evangeliesenterets Bibelskole er på programmet.