Energisk præst fylder 60 år

Jørgen Bøytler blev nærmest tilfældigt involveret.

Som ung præstesøn i Løsning valgte Jørgen Bøytler en ikke-kirkelig løbebane. Han blev tømrer – ligesom Jesus.

Da han og Ellen var unge, dukkede tanken om at rejse ud som missionærer op. Ellen ringede til det daværende Ydre Missions Hus – for ligesom at få det afkræftet.
– Hvilket selskab vil du tale med? spurgte omstillingsdamen. Ellen var ikke engang klar over hvilke selskaber, der fandtes i huset. Det viste sig, at her var både Sudan, Santal, DMS,

Israelsmissionen og Brødremenighedens Danske Mission. Da Ellen tøvede, sagde telefondamen:
– De er gået til frokost alle sammen, men du kan få Erik Baun i BDM. Han arbejder stadig.

Erik Baun tilbød straks Ellen og Jørgen at komme til ansættelsessamtale! For BDM stod netop og manglede en byggemand som Jørgen og en bankassistent som Ellen til Tanzania. Og i løbet af få dage var sagen ordnet med bestyrelsen, så de kunne rejse ud i august 1981.

Parret fik deres børn i Afrika: Sønnerne Daniel, Peter og datteren Miriam. Senere har de også fået en plejesøn, Nick.

14 gode år i Afrika

De faldt utrolig godt til i Afrika. Efter otte år i Sikonge i Vest-Tanzania, hvor der var en stor og voksende Brødrekirke, blev de bådmissionærer i 6 år i Kipili ved Tanganyika-søens bredder.
Først da børnene havde brug for at komme hjem og blive danskere, rejste familien hjem efter 14 år.
Efter et år blev Jørgen missionssekretær i BDM og præst i Brødremenigheden. Familien flyttede til Christiansfeld, hvor den eneste danske brødremenighed findes.

Læste teologi

I 1996 begyndte tømreren samtidig at læse teologi på Århus Universitet. Det krævedes ikke, at han var cand. teol. for at blive præst i menigheden, men han ville gerne selv studere teologi.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



I 2003 blev han så også generalsekretær i BDM og førte et omfattende rejseliv. Men Ellen bakkede ham op – de to har altid arbejdet godt sammen om alting.

Ved siden af missionen og præsteembedet og studierne kom Jørgen Bøytler så også til at stå som den centrale person i byens byfornyelse. Det er lykkedes ham og byen at få Realdaniafonden og andre store fonde til at give langt over hundrede millioner kroner til restaurering af den historiske kristne by.

I den forbindelse har Bøytler skrevet en stor bog om ”Christiansfeld – livet og husene”. Senere har han skrevet bogen: ”Gribe og begribe” om teologien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Anstrengelserne førte til, at UNESCO i 2015 optog Christiansfeld på Verdensarvslisten over bevaringsværdige byer.

Forsker og verdensleder

I 2007 blev han udnævnt til én af de fire direktører for de ”fastlands-europæiske” brødremenigheder. Og senere blev han generalsekretær for Brødremenigheden på verdensplan.

Trods de mange opgaver og rejser prædiker han som regel i den lokale Brødrekirke.

I 2008 tog han en ph.d. Den handler om Brødremenighedens ”utopiske” byer og kulturens påvirkning af kristendommen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: