Dansker hjælper tsunami-ofre i Grønland

Jens Sørensen har gennem mange år været involveret i Missionsforbundets arbejde på Grønland. Sammen med sygehusets læge har han taget hånd om at hjælpe de katastrofe-ramte.

Missionsforbundet arbejder netop i det katastroferamte område, hvor et jordskælv og en tsunami ramte en bygd nord for polarcirklen i Grønland.

Danske missionærer i Grønland forsøger at hjælpe efter den tsunami, som lørdag i sidste uge ramte bygden Nuugaatsiaq på Grønland.

Tsunamien kom efter et jordskælv målt til cirka 4,0. Det forlyder, at to fjelde nord for bygden Nuugaatsiaq er styrtet i havet på grund af et jordskælv.
Det har medført store bølger og oversvømmelser flere steder i området nord for Ilulissat (Jakobshavn) i det vestlige Grønland.

Jens Sørensen fra Grindsted, der i flere perioder har arbejdet på Grønland, især på sygehuset i Ilulissat, blev lørdag den 17. juni ved 23-tiden kaldt på arbejde, og han kom først hjem dagen efter ved 11.30-tiden.

Jens Sørensen står sammen med sygehusets læge i spidsen for sygehusets katastrofeberedskab, og han beretter om en by i chok og kaos.
Han beskrev situationen som totalt kaotisk på sygehuset.

– Alt er i nødberedskab. Og fordi vi ikke er i de vante rammer, er mange ting gået i stå, siger han og fortæller, at man har været nødt til at evakuere flere patienter, som skulle opereres, med helikopter til Nuuk i Sydgrønland.

– Det vi ved er, at en tsunami ramte en mindre bygd nord for Uummannaq.
I bygden bor ca. 90 mennesker, og flere huse er revet bort ud i havet. Et lokalt lægehus, en butik og skolen er ødelagt, ligesom mange huse er ubrugelige, fortæller Ingolf Bjørsted fra Missionsforbundets Internationale Mission.

Her ses den nye kirkebygning i Uummannaq, som Missionsforbundets Grønlands-komité samler ind til.
Uummannaq evakueret

Elis, der er udsendt til Ummannaq, fortæller:
– Ved 02-tiden blev sirenerne i Uummannaq aktiveret, og hele byens befolkning blev beordret op på de højst liggende fjelde, idet man var bange for, at vor by skulle rammes af en ca. 30 meter høj flodbølge. Den kom heldigvis ikke. Det eneste, jeg har set er, at vandstanden i havnen steg og faldt ca. 1 meter hvert 5. minut.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ole og jeg blev kørt til byens sportshal, hvor vi opholdt os indtil ca. 03.45, hvor den største fare var drevet over.
Ved flodbølgen i Nuugaatsiaq er 4 mennesker omkommet – en far og mor og deres fælles barn samt en bror til en af forældrene er skyllet ud i havet.

Bygden er blevet evakueret, og beboerne er fløjet med helikopter til Uummannaq, hvor 25 personer er indlagt på sygehuset – fuldt belagt – og 52 personer er indlogeret på kollegiet i byen. Resten er privat indkvarteret.

Jens Sørensen oplyser, at de patienter, der allerede var indlagt på sygehuset, blev udskrevet – uanset tilstand, så der var plads til de evakuerede nye patienter.
Nogle patienter, som skulle opereres, måtte flyves i helikopter helt til Nuuk i det sydligste Grønland.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Personalet på sygehuset har arbejdet på højtryk i det sidste døgn, og derfor er der ankommet sygeplejersker og læger fra Ilulissat.

Oven i denne episode, skete der en anden ulykke: En båd fra Ilulissat mod Uummannaq med tre personer sejlede ind i en isflage. De to personer er fundet druknet, mens den sidste person p.t. ikke er fundet endnu.

– Jens Sørensen og hans hustru Maria er meget berørt af hele situationen, og alle de berørte familier har behov for jeres forbøn. Mange i byen er berørt af situationen, idet mange har familie i bygden og kender de tre personer fra Ilulissat, der kæntrede i båden, fortæller Ellis.

Til JydskeVestkysten siger Jens Sørensen, at de knap hundrede mennesker fra bygden Nuugaatsiaq, som var hårdest ramt af flodbølgen, har mistet alt, de ejer. De kan formodentligt ikke flytte tilbage til bygden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det har været en stor udfordring at tage sig af de akutte patienter og trøste dem, som har mistet deres hjem og deres ting. Men den sværeste udfordring har været at trøste dem, som har mistet deres kære, siger Jens Sørensen.

Udfordringen bragte et interview med ham på Grønland den 8. august, uge 32, 2013.