Fejrede EM med stjålne dannebrogsflag

Kamma Ankjærø
Ny Munkegade 80
Aarhus C

Begejstringen over EM 26. juni 1992 er blevet sammenlignet med glæden over befrielsen 4. maj 1945. Mon det ikke som alt andet afhænger af øjnene, der ser?
Om aftenen 4. maj 1945 mødte man ingen stærkt berusede unge – og da slet ikke piger – i gaderne i Aarhus i modsætning til 26. juni 1992. En fodboldkamp er ingen frihedskamp, hvor livet sættes på spil. Derfor var glæden over befrielsen fra fem års besættelse i sig selv berusende. Er der ingen, der har fortalt de unge, at man kan beruse sig i andet end alkohol og begejstres uden en flaske i hånden?
4. maj 1945 var der heller ikke flokke af unge, der flagrede henad gaderne iført kapper af store dannebrogsflag, som de havde klippet hul i til armene. Det vakte stor undren og beretttiget forargelse i byen 26. juni 1992. Forklaringen fik vi dagen efter i avisen: Flagene stammede fra flagstænger i Frederiks Allé, hvorfra unge havde stjålet omkr. 90 flag og brugt dem som kapper.
Et så groft hærværk udøves kun i beruset tilstand. Men den synes dansk ungdom efterhånden også at være europamester i. Og danske 15-årige har europarekord i drikkeri. Det havde de ikke i 1945.