Ny roman giver nyt liv til et gammelt jysk sagn

Anette Broberg Knudsens nye roman ”I skyggen af pesten” er skrevet på baggrund af et gammelt sagn fra Randbøl og Vorbasse. Den handler om drengen Laurs, der har mistet hele sin familie og nu er helt alene.

Da Laurs’ lillebror dør, er han den sidste, der er tilbage i landsbyen. Alle andre er enten flygtet for den sorte død eller ligger begravet på kirkegården. Det sætter de store spørgsmål i gang: Hvordan skal han klare sig helt alene i en verden, der for altid er forandret efter sygdommen? Og hvorfor har Gud ladet hele hans familie dø og knust alle hans fremtidsdrømme?

– Min farbror boede i Vorbasse, og jeg husker, hvordan han fortalte om pestens hærgen i Randbøl og Vorbasse i 1300-tallet. Sagnet siger, at der kun var to overlevende – en mand i Randbøl og en kvinde i Vorbasse. Sådan en oplevelse ligger så langt fra noget, som vi i dag kan forestille os, og den historie satte tankerne og fantasien i gang hos mig, fortæller Anette Broberg.

Historiske romaner er ikke ukendte for Randers-forfatteren. I 2016 vandt hun Spar Nords Karin Michaëlis Pris for sin roman »Uden for byporten«, om en radikaliseret ung jøde, der levede på Jesu tid. Hendes nye roman er primært skrevet til større børn.

– Jeg synes, det er spændende at skrive for børn. Børn tumler ofte med store spørgsmål, som de har brug for at tale med voksne om. Måske særligt når de hører om, hvordan krig og ødelæggelse får mennesker til at flygte. I bogen prøver jeg at sætte ord på nogle af de spørgsmål, børnene kan være fyldt af, så de forhåbentlig får frimodighed til at tale med andre om dem, fortæller Anette Broberg Knudsen. Bogen er dog ikke kun død og forladthed. Gennem bogen møder man en vilje og en tro på, at fremtiden kan blive bedre, forsikrer forlaget.

– Om fortællingen fra Randbøl og Vorbasse er sand, kan vi nok ikke helt vide, men vi ved i hvert fald, at pesten ramte hårdt i hele Danmark, ja, hele Europa. Jeg synes også, den fortæller om en vigtig del af vores historie, som vi sjældent hører om, men stadig kan lære meget af i dag, slutter Anette Broberg Knudsen.

’I skyggen af pesten’ udgives af Lohse og udkommer den 9. juni.