Vedkommende Luther-hyldest

Den store samtale. Det var dét udtryk, der i 1952 lanceredes af Encyclopedia Britannica om dén samtale, der hele tiden er i gang mellem den vestlige verdens tanker og deres ophavsmænd.

Man kommenterer hverandre, bygger på, river ned, men forlader ikke. Det er værker, der er kommet for at blive. Det er også værker, man som sådan ikke diskuterer med. De har forlængst bevist deres levedygtighed ud over alle grænser. De ér der.

Et sådant navn er også Luther, hvis reformationsjubilæum her i 2017 fejres efter alle kunstens regler i hele det kirkelige landskab. Men det er med Luther, som det er med mange andre klassikere: de kendes mere, end de læses. De er en del af oppakningen, men det er de færreste, der har åbnet rygsækken for virkelig at studere indholdet.

Hvis man vil have lidt hjælp på vejen, kan denne bog imidlertid anbefales på det allervarmeste. Dens store grad af seriøsitet skæmmes desværre af en lidt for poppet titel. Lad det blot være sagt – og derpå hastigt glemt!
Her har vi nemlig at gøre med en samling Luther-tekster, der virkelig aftvinger respekt – og det gør den på flere planer. Hvis Luther indtil nu mest har været et navn, den menige læser (eller kirkegænger) kendte af omtale, men ikke havde gjort reelt, konkret bekendtskab med, giver denne bog næsten ideelle betingelser for at rette på denne mangel.

Forlaget har nemlig bedt 10 kendere vælge en kortere Luther-tekst, som betyder særlig meget for dem. Teksterne er så – udover at være aftrykt i bogen – blevet forsynet med inspirerende, interessante, brugervenlige introduktioner, så man er hjulpet godt på vej lige fra starten. Et ekstra godt udgangspunkt for éns egen Luther-læsning leverer Martin Schwarz Lausten i sin redegørelse for, hvordan det hele begyndte, herunder også de første større, samlede Luther-udgaver. Det er ikke kedelig læsning.

Et andet glimrende indlæg er Asger Chr. Højlunds introduktion til Luthers ”Sermon om den dobbelte retfærdighed”. Det er en tekst om Kristi efterfølgelse, som til stadighed udfordrer Højlund – ikke blot på det intellektuelle plan, men også i hans eget helt konkrete liv.

Luther stærke sager. 10 Luther-tekster udvalgt og kommenteret • 227 sider • Indb. 250 kr. • Credo


Artiklen fortsætter efter annoncen: