Arkæologer har måske fundet apostlen Peters hjemby

Arkæologer mener, at de kan have løst mysteriet om placeringen af Betsaida, den bibelske by, som var hjemsted for apostlene Peter, Andreas og Filip, i el-Araj i Israel, skriver Baptist Press.

Nøglen til at identificere området el-Araj på Galilæasøens nordkyst som den gamle fiskerlandsby Betsaida, er et romersk badehus, som blev opdaget af forskere i sommer, rapporterer den israelske avis Haaretz. Badehuset dateres til mellem det første og det tredje århundrede og bekræfter tilstedeværelsen af en stor romersk by i denne periode, skriver Haaretz.

Dette er vigtigt på grund af en beskrivelse hos den jødiske historiker Josefus Flavius. Han skriver i ”Jødernes gamle historie”, at Filip Tetrarken, kong Herodes’ søn, udviklede landsbyen Betsaida til værdigheden som by, både i forhold til antallet af indbyggere og bygningsværker, og at han kaldte byen Julias.

De arkæologer, som er med til udgravingen af el-Araj under projektleder Mordechai Aviam, har tidligere afdækket ruiner af, hvad der ligner en byzantinsk kirke fra det femte århundrede. Fundet kan stemme overens med, at en bayersk biskop i det ottende århundrede talte om en kirke, som var blevet bygget i Betsaida over det formodede sted for Peter og Andreas’ hus.

To potentielle steder

Siden 1800-tallet har forskere identificeret to potentielle steder som Betsaida: enten el-Araj eller det nærliggende område kendt som et-Tell. Mange arkæologer mener dog, at et-Tell ligger for langt fra kysten til at kunne være den fiskerlandsby, som Betsaida skulle være ifølge Det nye Testamente. Et-Tell synes heller aldrig at have været en betydelig romersk by, ifølge National Geographic.

– Efter 30 år med udgravninger har et-Tell kun produceret få beviser, som passer nøjagtigt til beskrivelsen af Betsaida i Bibelen og andre gamle kilder, siger Steve Andrews, der er professor i hebraisk og Det gamle Testamente ved Midwestern Baptist Theological Seminary til Baptist Press.
Steve Andrews har også tidligere skrevet om el-Araj.

– Fund på el-Araj bør opmuntre troende i studiet af evangeliets beskrivelser. Selvfølgelig beror vores tro på Kristus ikke på den præcise pladsering af en gammel by, men den potentielle genopdagelse af selve stedet Betsaida minder os om, at vor Herre tjente ægte mennesker i en ægte fiskerlandsby. Endnu vigtigere er det, at han kaldte to af disse fiskere (Peter og Andreas) til at være menneskefiskere. Resultat er, at verden aldrig blev den samme igen, skriver Steve Andrews.

Arkæologi er bare et værktøj

Daniel Warner, lektor i Det gamle Testamente og arkæologi ved New Orleans Baptist Theological Seminary, understreger, at fundet af Betsaida kan kaste lys over den bibelske tekst, men at arkæologi ikke bør betragtes som en katalysator for troen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Arkæologi er bare et værktøj, som kan give væsentlig indsigt i den bibelske verden, men det kan ikke opbygge troen. Kun Bibelen kan gøre dette, siger Daniel Warner med henvisning til teksten i Romerbrevet 10,17 om at ”troen kommer af det, som høres…i kraft af Kristi ord”.
KPK/Bodil