Lidl skaber ny kors-ridderbevægelse

Af Iben Thranholm Cand. teol. og journalist. Samfundsdebattør.
Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Supermarkedskæden Lidl er blevet mødt med en storm af kritik fra kunder overalt i Europa, efter de har fjernet de kristne kors på et græsk yoghurt-produkt.

Billedet på dåserne med yoghurten viser Anastasis-kirken på øen Santorini, men korsene øverst på de blå kupler er forsvundet. De er blevet redigeret bort.
På de sociale medier og i vrede kundeklager til Lidl har kritikken gået på, at supermarkedskæden har censureret billedet af hensyn til muslimske kunder.
Ifølge en talsmand fra Lidl skyldes ændringen, at Lidl “er et firma, der respekterer mangfoldighed, og det er det, der forklarer designet af emballagen, og at der ikke er tale om “et bevidst statement”.

Lidl’s fjernelse af korset rammer lige ind i debatten om tørklædeklædte ekspedienter og tv-værter, hvor man ser en helt anden åbenhed og accept af religiøse symboler, end når det gælder korset.
Samtidig er det kommet frem, at man hos Lidl kan finde halalmærket kød i køledisken, så deres påstand om at være religionsneutral virker ikke overbevisende. Det har gjort både forbrugere og politikere rasende.

“Virksomheden Lidl opfører sig ganske forfærdeligt. Ikke engang kommunisterne fjernede kristne kors fra billeder”, har den tjekkiske præsidents talsmand Jiri Ovcacek udtalt i en pressemeddelelse. Herhjemme har folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti også reageret kraftigt og spørger på sin facebookprofil, om ikke fjernelsen af korset udgør en provokation.

Forargelsen og vreden over, at Lidl har photo-shoppet korset væk, handler i første omgang nok mere om islamkritik end om kærlighed til kristendommen. Korset bliver et symbol på alt det, som ikke repræsenterer islam, uden der nødvendigvis behøver at ligge en tro bag.

Alligevel vælger jeg at glæde mig over protesterne og over, at korset nu bliver forsvaret med næb og klør. Det er en ny udvikling. Måske er det først nu, hvor krigen mod korset for alvor optrappes, at europæerne vågner op og forstår, hvad der er på spil. Tankevækkende er det, at det i dag er en supermarkedskæde, der skaber en ny korsridderbevægelse og ikke kirken selv. Men sådan er Guds veje så uransagelige.