Massemorder i Las Vegas viser, at samfundet er sygt

Af Iben Thranholm
Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Der sker mange ting i verden lige nu, som vi ikke kan forstå. Sidste søndag skød og dræbte den 64-årige hasardspiller og ejendomsspekulant Stephen Paddock 59 mennesker og sårede over hundrede, der deltog i en country koncert i Las Vegas.

Han affyrede skuddene fra 32. sal på hotellet Mandalay Bay, hvor politiet efterfølgende fandt mindst ti skarpladte skydevåben. Hele verden spørger nu, hvorfor en amerikansk pensioneret mange-millionær bliver massemorder og udfører et blodigt massemord på uskyldige koncertgængere og endda sine egne landsmænd? Indtil videre er motivet ukendt. Der har været forlydender om, at Stephen Paddock var blevet radikaliseret, og massemordet derfor var et terrorangreb, men politiet og præsident Trump har tilbagevist det og slået fast, at der ikke er forbindelse til nogen terrororganisationer. Paddocks kæreste, der opholdt sig på Filippinerne, da massakren fandt sted, siger til politiet, at hun ikke havde den fjerneste anelse om, at han planlagde at begå massemord. Da Stephen Paddock skød sig selv, før politiet trængte ind i hans hotelværelse, kommer han heller ikke til nogensinde til at give en forklaring på, hvorfor han gjorde det.

Præsident Trump har kaldt massemordet for “rendyrket ondskab”. Vi ser flere og flere forbrydelser af den karakter i de vestlige samfund, hvor der tilsyneladende ikke er nogen mening med galskaben udover, at en person helt uventet går amok. Der var været flere skoleskyderier i USA de seneste år, og herhjemme i Danmark har to kvinder været ofre for fuldkommen bestialske mord indenfor det sidste år, hvor motivet også er ukendt.

Vi må spørge os selv, hvad det er for et samfund, vi har skabt, når den slags forbrydelser sker oftere og oftere, og privatpersoner bliver så onde. Forbryderne er ofte personer, der lever et ubemærket liv. De er intelligente, får høje karakterer og gode stillinger. Men de mangler evne til at knytte bånd til andre. De “ensomme ulve” har mistet evnen til kærlighed og relation. De perverterer den ligefrem, og vælger at afvise verden med drab, før verden afviser dem. Ofte skyder de sig også selv, som Paddock også gjorde. Når der bliver flere og flere tilfælde af den art, er det fordi samfundet er sygt. Langt ind i sjælen. Det er forholdet til næsten, der er under angreb.