5 minutters eftertanke kan redde kærligheden

Gary Chapman har skrevet bestselleren ”Kærlighedens fem sprog”, som handler om, hvordan vi udtrykker og modtager kærlighed forskelligt. Gennem anerkendende ord, tid til hinanden, gaver, tjenester og fysisk berøring. Det har været en øjenåbner for mange, som troede at deres partner havde det ligesom dem selv. Men det har de sjældent.

Som det ofte går med succes-bøger, følges de op af flere af slagsen. Så nu kan man på dansk også købe Gary Chapmanns bøger om ”Børnenes 5 kærlighedssprog”, ”Undskyld på 5 kærlighedssprog”, ”De 5 kærlighedssprog for singler”, samt ”12 ting, jeg gerne ville have vidst før vi blev gift”, ”100 kærlige hilsner” – og nu kommer så også ”5 minutter hver dag” – en andagtsbog for par. I øvrigt har Gary Chapman skrevet over 20 bøger, men det er ikke alle, der er oversat – endnu.

Man kan selvfølgelig blive lidt træt af forfattere, der hele tiden udgiver bøger over det samme tema, men det er forståeligt, at forlagene udgiver bøgerne, så længe der er efterspørgsel efter dem. Mange læsere vil gerne læse mere af en forfatter, som de har været glade for eller enige med. Og ideen med 5 minutter om dagen er ikke så dårlig.

Mange mænd, især, har svært ved at komme igennem de store og tykke ægteskabsbøger, som deres koner synes, de absolut burde læse – for at blive bedre ægtemænd. Men her er så en bog til dem, der ikke kan klare de lange bøger og samtaler. Bogen her er formuleret som en andagtsbog. Man sætter sig sammen med bogen og læser dagens ord på ca. 5 minutter. Her er så et par gode råd om at forbedre parforholdet og familielivet. Og stykket afsluttes i andagtsbog-stil med en kort bøn, hvor man tilegner sig indholdet og beder om Guds hjælp. Det kan de fleste overkomme. Og i årets løb kommer man så faktisk igennem en tyk bog – for der er 365 datomærkede andagter.

Bogen er mest velegnet til nye par, som skal finde ud af at leve sammen, og som skal justere forholdet til familierne og finde ud af sammen at takle børnene. Men også par, der har levet sammen i mange år, kan lære noget nyt – eller måske nærmere blive mindet om nogle gode sandheder, som de godt ved, men har glemt at leve efter.

Gary Chapman er ikke blot forfatter. Han leder ægteskabsseminarer over hele USA. Han rådgiver også ægtepar og har skrevet mere end 20 bøger. Samtidig har Gary Chapman i mere end 30 år været aktiv i den lokale baptistkirke Calvary Baptist Church i Winston-Salem, North Carolina, hvor han nu er seniorpastor. Han har sin kandidateksamen fra det anerkendte Moody Bible Institute. Og så har han for øvrigt taget både en BA, MA, M.R.E og Ph.D. Da han har været gift med sin kone i mere end 35 år og har to voksne børn, skulle man antage, at han ved, hvad han snakker om. Og han har så altså den helt afgørende evne til at forklare tingene på en enkel og letfattelig måde, som fx det med at dele kommunikationen op i fem forskellige kærlighedssprog.

Selv en moderne par-terapeut som Joan Ørting har anbefalet hans bog om de fem kærlighedssprog. Det gælder dog næppe andagtsbogen, der specielt henvender sig til kristne, som har den gode vane at læse et dagligt andagtsstykke sammen i familien.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gary Chapman: 5 minutter hver dag – en andagtsbog for par
375 sider • 299,95 kr
Lohses Forlag.