Aarhus: Organisationer i nyt samarbejde om nødherberg

Fra venstre ses Lars Bundgaard ( bestyrelsesmedlem, Røde Kors Aarhus), Christian Bjerre (generalsekretær, Blå Kors), Tabita Jørgensen (leder af vinterherberg), Niels Bjørnø (leder af Kirkens Korshær i Aarhus), Christian Moesgaard (leder af vinterherberg), Boris Sandvad (Aarhus Kommune) og Poul Henning Bartholin (domprovst, Aarhus Domprovsti).

Ingen hjemløse skal sove på gaden i Aarhus denne vinter.

Det mener Blå Kors Danmark, Kirkens Korshær, Røde Kors og Aarhus Domprovsti, som nu for første gang samarbejder for at hjælpe de hjemløse. De fire aktører åbner nemlig et vinterherberg i Aarhus med 20 sengepladser den 15. november.

På det fælles vinterherberg kan hjemløse få et måltid mad, et lille hvil og en seng for natten.

Vinterherberget åbner i Mindegade 12 A i Aarhus C, hvor Blå Kors Danmark tidligere har drevet et lignende herberg i vintermånederne.

– Vi skal ikke have hjemløse til at sove på gaden i Aarhus. Derfor er vi rigtig glade for, at vi kan stå sammen. Jeg tror, det er en model, der kan bruges i andre sammenhænge, når der er svære sociale opgaver, som skal løses. Der står vi som civilsamfund stærkere sammen, siger Lars Bundgaard. Han sidder i bestyrelsen for Røde Kors i Aarhus og er glad for, at Folkekirken sammen med organisationerne bakker op om projektet.

Plads til flere hjemløse

Blå Kors Danmark og Kirkens Korshær, der i forvejen har erfaringer med at drive herberg og varmestue, skal stå for den daglige drift af vinterherberget. Hver organisation har udpeget en leder – Tabita Jørgensen fra Blå Kors Danmark og Christian Moesgaard fra Kirkens Korshær.

– Vi synes, det er en rigtig vigtig opgave, som vi nu kan løse i et partnerskab. Blå Kors har drevet nødherberg i fire år, men der er brug for flere ressourcer, når det kommer til eksempelvis økonomi og frivillige, siger Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

I tidligere år har man ikke haft nok senge til de mange hjemløse, der har manglet ly for natten. Derfor bliver antallet af sengepladser i år fordoblet fra 10 til 20 pladser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der er for mange, der bliver hjemløse eller misbrugere. Vi er nødt til som civilsamfund at tage et ansvar, og det er vi som folkekirke også en del af. Derfor skal vi også være med på de præmisser, vi kan være det, og det kan vi gennem et partnerskab, siger domprovst Poul Henning Bartholin.

Mangler frivillige

Udover de to ledere skal vinterherberget drives af frivillige. Man kan komme og høre mere om muligheden for at blive frivillig i forbindelse med informationsmøder i Mindegade 12 A fredag aften den 10. nov. og mandag aften den 13. nov.

Der er brug for frivillige til aften- og nattevagter i herbergets åbningstid fra klokken 20.30 til 8.00.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Fra tidligere år har vi erfaringer med, at blandt andet studerende gerne vil være frivillige, fordi der også er mulighed for eksempelvis at lave lektier, siger Tabita Jørgensen.

Hvis man er interesseret i at blive frivillig, kan man sende en mail til leder Tabita Jørgensen taj@blaakors.dk.

Vinterherberget har åbent frem til den 31. marts 2018.