Erasmus af Rotterdam – en hovedskikkelse fra renæssancen

Den svenske forfatter og litterat Nina Burton har med sin bog ”Europas stjerne. Da tankekraft og trykkekunst ændrede verden for altid” skabt et mesterværk om Erasmus af Rotterdam og hans tid.

Det er ikke til at overse, at bogen trods dens faglitterære karakter er skrevet af én, som selv er forfatter og poet. Forfatteren skriver medrivende og med stor indlevelse, og man kan ikke lade være at fatte sympati for denne store renæssanceskikkelse, som man virkelig kommer ind under huden på. Man tages tilbage i en tid, hvor verden på mange områder slog en kolbøtte, om det var den objektive kunst, hvis primære opgave det havde været at genspejle Gud bedst muligt, men som nu fik en mere subjektiv karakter, hvor forfatteren eller kunstneren personlighed trådte frem; eller det var opbruddet fra en meget autoritetsstyret tro, til et mere selvstændigt forhold til troen og kirken. Og i alt dette stod Erasmus som en central skikkelse.

I et år, hvor en række bøger om Luther og reformationen har set dagens lys, er det forfriskende at læse en bog om den samme tid, men med en anden hovedperson, og, da det gælder Erasmus af Rotterdam, også en helt anden indfaldsvinkel.

Det er interessant at læse, hvordan denne renæssancens store skikkelse så på reformationens ligeså store skikkelse, Luther, og få Erasmus’ øjnes vinkel på hele reformationen og den humanisme og renæssance, som lå bag muliggørelsen af reformationen netop på dette tidspunkt, selvom Luther ikke var en entydig fortaler for disse strømninger i tiden. Og det er ganske morsomt at læse, hvordan Erasmus kæmpede for ikke at blive slået i hartkorn med Luther.

Men selvom bogen virkelig er værd at læse, både for at få forstand og viden, og fordi den er så velskreven, kan jeg ikke lade være at komme med en anke til dens ensidige farvning, når den fx taler om middelalder kontra renæssance.

Forfatterens lovprisning af renæssancen sprutter ud lige fra bogens første sider, men netop på bekostning af middelalderen, som endnu engang bliver fremstillet som ”den mørke middelalder”, selvom det langt fra er hele sandheden om en tidsalder, der var rig på store kristne personligheder, og som med dens klostre har været med til at opbygge hele den vestlige civilisation, vi i dag nyder godt af.

Heller ikke Luther og reformationen får en særlig venlig medfart. Men netop som kontrast til og nuancering af alle Luther-bøger er den en berigende bog at få med i reformationsåret.

Nina Burton: Europas Stjerne
317 sider • 299,95 kr.
Kristelig Dagblads Forlag


Artiklen fortsætter efter annoncen: