Har jeg OCD eller er jeg ordensmenneske?

Du har nok en udviklet sans for detaljer og måske også en særlig fornemmelse for æstetik, og derfor irriteres du i højere grad af rod og ting, der fremstår sjusket eller uordentligt.

Kære Suh.
Jeg bliver tit beskyldt af mine venner for at have OCD.

Det drejer sig om, at jeg retter på deres bøger, hvis de ikke står ordentligt i reolen, eller at jeg kommenterer på deres persienner, hvis de hænger skævt osv.

Nu er det nærmest blevet en tradition – jeg kommenterer, og de driller mig med OCD. Men jeg har spekuleret lidt på, hvordan det forholder sig, for egentlig synes jeg jo bare, det er almindelig god smag, at bøger ikke står hulter til bulter i reolerne og at persiennerne f.eks. hænger lige højt oppe/lavt nede osv.

Kan man ikke også sige, at jeg bare er et meget ordentligt menneske??
Karina

Kære Karina
Om man har ”rigtig” OCD, og at det altså er et behandlingskrævende problem, afhænger som med alle andre diagnoser af omfanget af det. Man taler om, at man skal se på graden og ikke arten for at afgøre, om det er et ”rigtigt” problem.

For vi har alle sammen nogle forskellige ting, som er i familie med en eller anden diagnose et eller andet sted. Måske er det ikke lige bøger og persienner, der er udfordringen, men så kan det være, at man er tilbøjelig til at tjekke, om døren er låst en eller tre gange for meget, eller man har sine egne særlige ritualer i forbindelse med andre ting og situationer.

Jeg har fx hørt, at nogle mænd konsekvent aldrig går på toilettet i løbet af en fodboldkamp, fordi de er overbeviste om, at der i så fald vil blive scoret lige netop dér – og at de dermed går glip af det højdepunkt! En sjov og ganske harmløs lille overtro (og måske uddøende med smart-phonens opfindelse), men ikke desto mindre i familie med tvangstanker og OCD, hvis man skal gøre det helt nøgternt op.

Hvor det går hen og bliver et reelt problem er, hvis ens små pudsige tilbøjeligheder går hen og bliver styrende for ens adfærd og sociale interaktion med andre på en negativ måde. Hvis din ven fx bad dig om at holde fingrene fra bøgerne i hans reol, og du alligevel gik hen og rettede på dem og følgelig blev smidt ud af huset, ja, så ville det tydeligvis være et større problem for dig og noget, andre med rette kunne klassificere som OCD.


Artiklen fortsætter efter annoncen:At du nu kommenterer på diverse ting hos dine venner, og de så giver igen med en lille diagnose, lyder snarere som en lille leg, I har med hinanden, og så længe du gør det på en sjov eller respektfuld måde, så ser jeg ingen grund til bekymring.

Omvendt kan du have en pointe i, at du måske har en udviklet sans for detaljer og måske også en særlig fornemmelse for æstetik, og derfor i højere grad irriteres af rod og ting, der fremstår sjusket eller uordentligt.

Hvis dine venner ser dine kommentarer i det perspektiv og måske endda tager ved lære af dit ”skarpe øje”, kan din ”OCD” gå hen og blive en gevinst for dem på længere sigt.
Hilsen Suh


Artiklen fortsætter efter annoncen: