IPSICC

’Fører Xi’ er dårligt nyt for Kinas kristne

Xi Jinping har sikret sig magten resten af livet. Han vil indføre en ’æra med kinesisk socialisme’.

Kinas stærke mand omtales som den første siden Mao som en ”lingxiu”, dvs. leder. Tyske medier oversætter ordet med ”Fü

Kinas folkekongres har netop fjernet en regel, som sætter grænser for, hvor længe en præsident kan sidde på magten. Dermed kan Xi Jinping blive siddende resten af livet.

Det skriver AFP.
Forslaget var en del af en større pakke med forfatningsændringer fra kommunistpartiet. Som forventet gik forslaget glat igennem folkekongressen: Af de 3.000 stemmeberettigede stemte kun to imod, mens tre undlod at stemme.

Kinas leder siden 2012

I oktober 2017 blev Xi genvalgt til sin anden femårsperide, som så skulle sikre ham magten indtil 2023. Men denne regel er nu ophævet. Xi Jinpeng er både præsident og generalsekretær for Kinas kommunistiske parti og formand for landets centrale militære komité.

Siden magtovertagelsen i 2012 har han sikret sig magten i partiet bl.a. ved at få tusinder af medlemmer dømt og straffet for korruption.

Folkekongressen har netop vedtaget kommunistpartiets forslag om, at Xi Jinping skal være præsident på livstid. Forslaget blev næsten enstemmigt vedtaget af de 3.000 stemmeberettigede.
Kirker bliver angrebet

I januar nedrev de kinesiske myndigheder en megakirke i Linfen. Kristne i Kina har i flere år oplevet overgreb, fx har myndihgederne fjernet kors på kirkebygningerne, mens kristne, der protesterede er blevet straffet med fængsling og bøder.

Så sent som i forrige uge foretog myndighederne et angreb mod en historisk katolsk kirke, Nantang Catholic Church, i Henanprovinsen og arresterede flere af kirkens præster. Uden forudgående varsel undersøgte myndighederne området omkring kirken og afbrød strømmen.

Da præsterne meldte sagen til politiet, blev de arresteret og deres telefoner blev konfisteret. Samtidig blev alle kirkens fire kors ødelagt. Under Xi Jinpeng har regeringen ødelagt kirker og fjernet kors i provinserne Zhejiang, Jiangxi, Henan, Shanxi, Shaanxi og Xinjiang, skriver China Aid.

Lederen erstatter Kristus

I den sydlige del af Kina fik de kristne for nylig besked om at fjerne kristne billeder fra husene.
The Washington Post har citeret myndighedernes direkte besked til de kristne: ”Jesus Kristus vil ikke hjælpe jer ud af fattigdom eller helbrede jeres sygdomme, men det vil det kinesiske kommunistparti. Derfor skal I fjerne disse billeder af Kristus og sætte et pænt foto af præsident Xi Jinping op i stedet.”

Denne billedstorm var en del af en kampagne, som angiveligt skal ”smelte den hårde is i de religiøse troendes hjerter” og ”hjælpe dem til at få troen på partiet”. Og partiet er nu Xi Jinping.

Den stærke leder vil gennemføre en kinesisk socialisme i en ny æra. Og i denne æra er der ikke meget plads til kristendommen.

Kinesisk Führer

Xi Jinpeng er af mange blevet sammenlignet med Mao Zedong, hvis 27 år ved magten ifølge iagttagere kostede mindst 45 millioner kinesere livet. Maos efterkommere fik gennemført nogle reformer, som skulle hindre historien i at gentage sig. Blandt disse var en regel om at den kinesiske leder højst kunne have magten i to fem-årsperioder.

Formand Mao døde i 1976, og reformerne har fungeret indtil nu, hvor Folkekongressen har sikret Xi Jinpeng magten på livstid.

Både politikere og medier i Kina er nu begyndt at kalde Xi “lingxiu,” en ærbødig titel for en leder, som ikke har været anvendt siden Maos tid. Tyske medier oversætter den kinesiske titel lingxiu med “Führer.”

Kommunistpartiet omtalte Xi som lingxiu i oktober 2017. Herefter har medierne fulgt trop, og sidst i februar i år lød det fra en statslig tv-kanal: ”Folkets lingxiu er elsket af folket!”, skriver John Stonestreet og Roberto Rivera i en kommentar på den kristne hjemmeside BreakPoint.

De to iagttagere omtaler også personkulten omkring den nye leder, som har udstedt et overraskende forbud mod tegneserien Peter Plys. Årsagen til dette forbud er efter sigende, at vittige hoveder har sammenlignet Xi med tegneseriefiguren, der beskrives som en ”bjørn med en meget lille hjerne”.
Men situationen er alt andet end morsom, forsikrer de to BreakPoint skribenter.

De peger på, at partikongressen har gjort Xis tanker om den nye æra til en del af forfatningen. Xi har også vist magt og aggression både over for nabolandene og USA. For nylig var Kina fx. tæt på at starte en krig med Indien over et fjernt område af Himalaya, ligesom Kina har foretaget ekspansion i Det sydkinesiske Hav.

Så Kina er ikke ved at blive mere demokratisk i takt med den øgede velstand i landet. I stedet ser man, at undertrykkelse, statskontrol og og konfrontationer igen stikker hovedet op, understreger Stonestreet og Rivera.

Men alt dette kommer overhovedet ikke som nogen overraskelse for Kinas kristne. Det er bare os andre, som først nu er ved at indse, hvordan situationen er, slutter de to iagttagere fra BreakPoint.