Ulven er kommet

Alle kender eventyret om drengen, der råbte “ulven kommer” for sjov for at skræmme folk. Da ulven en dag virkelig kommer og han råber igen op, er der ingen, der tror på ham og ulven angriber. På seneste har Danmark været på den anden ende over, at et ulv er blevet skudt ved Ulfborg i Vestjylland. Ulven er et fredet dyr, men folk er bange og tør ikke længere gå tur i skoven.

På en måde er ulvens tilbagekomst et billede på, hvad der sker i dansk kultur i øjeblikket. I eventyret om “ulven kommer” er moralen, at man ikke må lyve. I Danmark tror vi på, at vi har den frieste og fredeligste kultur i verden og der ingen fare er omkring os. Måske er ulven et tegn på, at vi lyver for os selv.

Forleden interviewede jeg formanden for fædrenetværket “God Far”, som kæmper for fædres ret til at se deres børn efter en skilsmisse. Foreningens medlemmers kan berette om massive overgreb fra statsforvaltningens side, som hindrer dem i at have et normalt liv med deres børn. På spørgsmålet hvorfor mænd har ladet det komme dertil og ikke gør oprør, svarer formanden: Af frygt for miste vores børn.

De fraskilte fædre, der kæmper for samvær med deres børn, er ikke de eneste, der tier stille af frygt i Danmark. Hver gang jeg holder foredrag i et sognegård, taler jeg – uanset emnet – om frygten for at tale om sin tro. De fleste føler sig ramte og åbner op for, at de ikke længere tør tale frit om det, der bor i deres hjerte. Som radiovært for et program om #metoo har jeg set, hvordan – især mænd – enten ikke tør tale kritisk om sagen eller slet ikke ønsker at udtale sig.

Engang troede jeg, at frygten for at ytre sig frit kun gjaldt religiøse mennesker, men nu ser jeg, at frygten breder sig også til mange andre områder, som f.eks. kønspolitiske emner og så selvfølgelig indvandrerdebatten. Danskerne tør ikke sige noget af frygt for den politiske korrekthed og dem, som gør, betaler en stor pris.

Den mand, som skød ulven i Vestjylland, sagde ikke noget, men handlede i tavshed. Han vidste formodentligt, at han ikke ville komme igennem med at få fjernet ulven ved at råbe op. Eller også turde han ikke. Derfor tog han selv affære på anden vis.

Hvis ikke vi erkender, at det ikke længere er muligt at tale frit i Danmark, men fortsat dyrker løgnen om den store grad af ytringsfrihed vi har, så vil vi se flere folk, der griber til selvtægt. Uden af advare andre først. Jo, ulven er kommet.