Vågn op og pas på jeres kristne tro i Europa!

Nabil Astafanos bruger alle sine kræfter på at integrere kristne arabere. Hans ven har fået et nyt liv efter at have set korset i kamp mod ISIS.

Nabil Thabet Astafanos parkerer bilen i indkørslen i et parcelhuskvarter, der ligger tre kvarter fra hans hjemby København. Han gjorde mig lidt konfus ved at tilbyde at komme hele vejen herud for at blive interviewet. Jeg tænkte, det var for meget at forlange, men sådan blev det, for Nabil ofrer gerne sin tid.

Da han stiger ud af bilen, ser jeg til min overraskelse, at han har taget en ven med. Ham kommer du til at møde senere. Nabil og vennen har medbragt plasticsko, som de sætter om deres sko i entréen. Og hvad drikker og spiser de? Hvad jeg drikker og spiser.

Jo, Nabil er vant til at komme i menneskers hjem, for en stor del af hans tid går med at besøge arabisktalende rundt på Sjælland.
Flere af dem er med i det arabiske menighedsfællesskab Greater Love, som Nabil har startet i Vigerslev Kirke i Valby.

Mission kommunikation

Menighedsfællesskabet er en del af Projekt Greater Love, som Nabil Astafanso startede i 1988. Egyptiskfødte Nabil så, at arabiske kristne i Europa og europæiske præster ikke forstod hinandens sprog og kultur.

’Kan jeg gøre noget her og nu?’ tænkte Nabil, og så begyndte han. Han boede i forskellige europæiske bykvarterer med mange arabere, og så gik han ud på gaderne og talte med arabisktalende om Jesus’ store kærlighed.

Det samme gjorde Nabil, da han flyttede til Danmark med sin danske forlovede i 1996.
Nabil begyndte også at netværke med danske præster, for Projekt Greater Love vil bygge bro mellem arabisktalende kristne og danske præster. Præsterne kontakter fx Nabil, når en arabisktalende kristen skal have dåbsundervisning eller sjælesorgssamtale, som kræver fælles sprog.

52-årige Nabil bygger også bro til det danske samfund, når han tager rundt i de arabiske kristnes hjem, fordi han arbejder med at integrere dem i en dansk kirke. Projekt Greater Love hjælper desuden med praktiske ting, fx at finde ny advokat i asylsager eller at flytte for en flygtningefamilie.

Korset i ISIS-krigen

Nabil Astafanos ser dagligt, at arabisktalende menneskers liv bliver forvandlet.
”Og vi bruger kun én metode: at de lærer Jesus Kristus at kende. Når de lærer Ham at kende, får de mere overskud og glæde, og så får de arbejde. De bliver integreret i danske kirker og i samfundet, og unge undgår kriminalitet,” siger Nabil.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Da jeg spørger, om han har eksempler, gestikulerer Nabil mod den uventede gæst.
”Der sidder en lige her,” siger han med et stort smil.
Vennen hedder Yahia, og han vil gerne fortælle sit vidnesbyrd.
Det starter om natten d. 27. januar 2013 i Syrien. På det tidspunkt er Yahia muslim. Han har været kriger i et par år, og denne nat kæmper han med sine venner mod ISIS for at beskytte en kristen landsby. Nogle af Yahias venner bliver dræbt omkring ham, og han kan intet gøre.

”Det var helt mørkt, og vi kunne ikke se noget, men pludselig så jeg, at korset på landsbyens kirke skinnede. Da jeg så korset, spurgte jeg mig selv: ’Hvorfor dræber vi hinanden?’ og så begyndte jeg at tænke på de kristne i byen og på Jesus. Jeg mærkede også en mærkelig energi lige der, og jeg tænkte på Jesu fred, når jeg så på korset,” fortæller Yahia.
Han vidste kun lidt om den kristne tro, så han begyndte at lede efter vejen til Jesus.

Nyt liv efter islam

Yahia flygter fra Syrien, og undervejs i Europa hører han om Nabil. Da han ender i Danmark, ringer han derfor til Nabil i 2016.
”Jeg ville gerne høre om kristentroen. Jeg havde det så svært, og jeg var faret vild, for det var meget hårdt i Syrien. Islam er en stor løgn og har skadet mit liv. Derfor var jeg begyndt at se efter et nyt liv; et nyt lys og et nyt formål,” fortæller Yahia.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Da Nabil besøger Yahia første gang, har Yahia ingen venner og bor alene. Det ender med seks timers sjælesorg, for Yahia og andre flygtninge har mange sår på sjælen. De to mænd begynder at mødes en gang om ugen, Yahia kommer med i kirke, de laver bibelstudie, og i december 2017 bliver Yahia døbt.

Glæden større end prisen

Undervej har Nabil arbejdet med at integrere Yahia i det danske samfund. Da jeg spørger Yahia, hvordan han har det nu, ånder han ud og siger roligt:

”Jeg har fred i mit liv, og jeg føler mig godt tilpas. Jeg har fået kirke, arbejde og nye venner, nogle af dem er danske. Men det er stadig svært, for min familie og mine gamle venner vil ikke have kontakt med mig, fordi jeg har forladt islam,” fortæller Yahia, og Nabil indskyder:
”Det er prisen, han betaler.”

Det er farligt for Yahia at stå frem med sin kristne tro, men alligevel lagde han øjeblikkeligt billeder af sin dåb på Facebook.
”Jeg havde taget en stor og vigtig beslutning, så jeg var ligeglad med alt andet. Jeg var så glad og stolt. Jeg ved, at jeg kommer til at betale prisen for min beslutning, og den betaler jeg,” siger Yahia.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Nabil og jeg siger flere gange, at vi kan bruge et andet navn i artiklen, men han gentager: ”Nej, nej, jeg er ikke bange for dem.”

Investerer alt

Nabil Astafanos er heller ikke bange for at dø for sin tro. Det ligger i selve navnet på projektet, som han fandt på, da han boede i Egypten. Navnet Greater Love kommer fra Jesu ord i Johannes 15,13: ’Større kærlighed har ingen end den at sætte sit liv til for sine venner.’

”Når man er kristen i et muslimsk land, sætter man bogstavligt sit liv på spil. Og hvad så, hvis jeg bliver dræbt for min tro – det oplevede Jesus jo. Muslimer er ikke dårlige mennesker, de gør bare, hvad Koranen siger. Projekt Greater Love elsker og hjælper både kristne og muslimer,” understreger Nabil.

At ’sætte sit liv til’ gør Nabil i døgndrift. Han har kontakt med cirka 200 mennesker med arabisk baggrund, som han giver sjælesorg; hjælper praktisk, laver konsulentarbejde og rejser økonomi.
”Når mennesker skal lære Jesus Kristus at kende og opbygges i Ham, kræver det mange timers samtaler og hjælp gennem mange år. Jeg er der for dem 24 timer i døgnet,” siger Nabil, der har fået fire timers søvn i nat.

”Jeg har investeret al min tid, penge og helbred i Kærligheden, for du skal bekræfte, at du elsker personer, og det sker i handling.
Livet på jorden er kort, og jeg vil investere alt i Jesus, så Han siger: ’godt klaret,’ når jeg kommer hjem til Ham. Jeg gør det, fordi Jesus elsker mig og for, hvad Han har gjort for mig,” siger Nabil.

Tag din tro alvorligt

Nabil Astafanos har bygget bro mellem arabisktalende og danske kristne i 22 år, så hvordan får vi et tættere kristent fællesskab?

”Jesus er centrum, og når vi kommer tættere på Ham, kommer vi tættere på hinanden,” svarer Nabil.
Det gør vi ved at leve Guds Ord ud til daglig.
”Man skal tage Bibelen alvorligt og bruge den som værktøj. Man skal bede for at finde ud af, hvad Jesus vil, at vi laver til daglig. Han har en god gerning, Han vil, vi skal opnå,” mener Nabil.
Han savner, at det danske samfund tager vores tro mere alvorlig.

”I har nogle rigtig gode, kristne værdier, pas på dem, pas på dem.
Mellemøsten var kristent, men vores forfædre passede ikke på.
Min bekymring er, at det samme vil ske med Europa de næste 50 år, hvis kristne ikke tager deres tro alvorligt nok. Vågn op, læs din Bibel, elsk din næste, gå i kirke og lev som aktiv kristen. Tag dit kors op,” råder Nabil.

De kristne værdier er også fællesnævneren i en venskabsfest mellem arabisktalende kristne og danskere, som Projekt Greater Love holder d. 5. maj fra kl. 16 i Vigerslev Kirke i Valby.
”Danmarks værdier bygger på Bibelen, og kristne arabere har samme værdier, så vi vil gerne fejre alt det, vi har fælles – vi tilhører alle Jesus,” siger Nabil i et smil.