Undervurder ikke din stemme!

Den største trussel imod Israel er ikke ondskaben i sig selv, nej, det er passivitet og uvidenhed – når gode mennesker ikke gør noget. Sådan lød et budskab under onsdagens fejring af Israels 70-års fødselsdag på bl.a. Christiansborg.

Konferencens tre talere og to af de danske arrangører, Tove Videbæk (Shuva Global Diplomacy) og Rakul Kristiansen (European Coalition for Israel).

Omkring 40 mennesker sidder i et konferencelokale på Christiansborg. De er her for at fejre, at Israel blev oprettet som stat i 1948.

Rasmus Jarlov er medlem af Folketinget og formand for Forsvarsudvalget. Han åbner kort med at fortælle, at han støtter Israels eksistens, og at han er træt af den danske, negative debat om Israel. Søren Gade, tidligere forsvarsminister og nuværende folketingsmedlem, følger trop ved at understrege over for Israel, at ”I har en ven her, og I har mange i regeringen.” Han nævner også, at Danmark skal være glade for Israel, som er det eneste demokrati i Mellemøsten.

En af arrangørerne bag dagens konference er Tove Videbæk. Hun er tidligere medlem af Folketinget for daværende Kristeligt Folkeparti. Hun synes, det er vigtigt, at konferencen holdes på Christiansborg.
”Flere danskere vil på den måde blive klar over, at der er spørgsmål omkring Israel og jøderne, vi bør tage alvorligt, drøfte og forholde os til. Der er så mange falske billeder af Israel, og vi har arrangeret konferencen, fordi vi som danskere og kristne er nødt til at være et værn for Israels folk,” siger Tove Videbæk, som håber på at fylde et større lokale næste år.

Tomas Sandell og hans organisation tager kampen for Israel ud fra deres kristne overbevisning.
”Hvor er de andre?”

Den første taletid i Christiansborgs lokale går til Tomas Sandell. Han er grundlægger og direktør i The European Coalition for Israel, en kristen græsrodsbevægelse, der består af forskellige europæiske nationaliteter. Bevægelsen arbejder i EU og FN med at være en stemme for Israel og det jødiske folk i Europa.
I 2004 hørte Tomas Sandell i EU-regi Nobelprismodtager Laureate Elle Wiesel tale om den voksende antisemitisme i Europa. Laureate følte sig hjælpeløs og skuffet over, at ingen uden for de jødiske samfund reagerede på det voksende jødehad. ”Hvor er de andre?,” spurgte han, og Tomas Sandell besvarede spørgsmålet ved at starte en organisation af ”de andre”, der vil vise Israel, at nogle er for dem. Da jeg interviewer finske Tomas Sandell senere, fortæller han, at nogle år forinden havde han hørt Gud sige: ”Vil du være en stemme for Israel i verden?” og Tomas Sandell valgte at adlyde.

Skæbnesvanger passivitet

Thomas Sandell fortæller, at i 1930’erne vidste mange kristne, hvad der skete med jøderne rundt om i Europa, men de så væk og valgte at være passive. Verdenssamfundet så også væk i 1938, da den amerikanske præsident Roosevelt sammenkaldte nationernes ledere i Evian, Frankrig. De drøftede, hvad de skulle gøre med de mange jøder, der flygtede fra Tyskland og Østrig.

”Alle landene udtrykte deres store sympati for de omkring 100.000 jøder på flugt, men nation efter nation sagde nej til at tage dem ind; kun et land sagde ja. Millioner af jøder kunne have været levende, hvis man havde gjort noget der,” mener Tomas Sandell.

Han ser, at passivitet stadig er en af de største udfordringer for israelere og Israel i Europa. Uvidenhed er en anden stor udfordring, som alle konferencens talere nævner med henvisning til, at medierne fordrejer det sande billede af Israel.

Andrew Tucker, juridisk rådgiver i European Coalition for Israel, talte om international lov til aftenfejringen i Københavns Frikirke.
Medie-uvidenhed

Shay Attias er født, opvokset og bor i Israel. Han har startet og leder Shuva Global Diplomacy, som er en kristen organisation, der vil bygge broer til Israel gennem menneske-til-menneske-kontakt. Shay Attias tror nemlig på, at fred i Mellemøsten kommer ved, at mennesker taler sammen. På konferencen siger han til de danske deltagere:
“Det største problem er, at I ikke får set den sande virkelighed om, hvad der sker i Israel, fordi medierne bliver kidnappet af Israels modstandere. For eksempel går mange danske støttekroner til palæstinensisk propaganda imod Israel og terrortunneller,” siger Shay Attias, som netop rejser rundt for at oplyse om en anden side af Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tove Videbæk beskæftiger sig en del med Israel, og hun er enig med Shay Attias.
”Mange mennesker udtaler sig om Israel, og hvad der sker i Israel, på baggrund af medierne, men desværre kan mediebilledet være meget skævt eller direkte forkert. Jeg kan ikke vende det døve øre til det, som overgår Israel på denne måde. Dels fordi det i den grad skader Israel, men i sidste ende også os selv,” siger Tove Videbæk.

Tidligere forsvarsminister Søren Gade fejrede Israel med en indledende tale.
Israels største fjender

Alle konferencens talere understreger også, at antisemitismen vokser kraftigt, hvorfor tusindvis af jøder forlader de europæiske lande, fordi de ikke længere føler sig trygge. Tomas Sandell mener, at hvis vi deler Guds hjerte for genoprettelse generelt, handler det også om Israel.

”Vi kan ikke være kristne uden at have et hjerte for Israel, ligesom Gud har i Bibelen. Og når vi ser, at antisemitismen rejser sig så få år efter holocaust, har vi et valg om at være passive eller at tale. Vi skal lære af 1930’erne og tale, når vi ser tegnene, og når jøder ikke længere ser en fremtid i Europa efter at have været her så længe, er det et tegn,” siger Tomas Sindell og fortsætter:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Passivitet og uvidenhed er virkelig Israels største fjender, så det er ikke engang ondskaben i sig selv. Problemet er ikke ondskab – det er, når gode mennesker ikke gør noget. Men det er lettere at være passiv og ikke at vælge side,” siger Tomas Sandell.

Han oplever, at mange kristne er for Israel, men når de taler med deres venner eller bruger Facebook, tør de ikke at sige deres mening.

”Det er frygt, og det er en åndelig kraft, vi skal bryde. Du er ikke relevant, hvis du kun kan sige din mening inden for kirkens mure. Vi skal være salt og lys udenfor og rejse vores stemme,” opfordrer Tomas Sandell.

En betydningsfuld stemme

Han henviser igen til verdensmødet i Evian i 1938, hvor der ikke var en kristen organisation til stede eller kristne, som gik til deres folketingsrepræsentanter med deres mening. I starten af sit arbejde tænkte Tomas Sandell, hvad han kunne have gjort i 1930’erne, men Gud afbrød ham: ”Du skal ikke tænke på, hvad du kunne have gjort dengang – hvad kan du gøre i dag?” Og det spørgsmål sender Tomas Sandell videre til konferencedeltagerne og deltagerne, der om aftenen er med til at fejre Israels fødselsdag i Københavns Frikirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Hvis der bare havde været en håndfuld kristne til stede i Evian, kunne de have ændret verdens gang. Vi skal aldrig sige, at vi ikke er nok, eller at vi ikke har ressourcer nok. Vi skal sørge for, at Evian 1938 ikke sker igen. Gud sagde, at det handler om, hvad jeg ville gøre nu, og derfor tror jeg på, at der stadig er tid til at gøre en forskel. Alle kan bede, alle har en valgstemme, alle kan ringe til deres folketingsmedlem eller sende et indlæg til en avis,” foreslår Tomas Sandell.

At bruge vores stemmer er privilegiet og skønheden i at bo i et demokrati.
”Din stemme er ligeså vigtig som alle andres stemme, og du skal ikke undervurdere betydningen af din egen stemme,” siger Tomas Sandell, som nu taler Israels sag over for indflydelsesrige mennesker i EU og FN.

Og han ser da også lyst på nutiden og fremtiden.
”I 1930’erne stod Kristi Legeme ikke sammen imod ondskaben, men jeg ser det anderledes nu, for Kirken har noget styrke og ser Israel. Der er nu et Legeme, som vil stå op for Israel, og Gud forbereder sit folk til at rejse sin stemme,” mener Tomas Sandell.