IPSICC

Du kan ændre din og andres hjernekemi

- Vejen til mental sundhed er ikke antidepressiv medicin, som skader hjernen, men at forny dit sind og lytte kærligt til andres problemer.

I Zimbabwe sad en bedstemor på en træstamme under et træ. Hun sad og lyttede til mennesker, der kom og fortalte hende om deres problemer. Bedstemoderen viste dem kærlighed og lyttede til dem.

Så begyndte bedstemoderen at træne andre bedstemødre, og inden længe var der et helt system af bænke, hvor bedstemødre lyttede til menneskers problemer.

Det kaldes venskabsbænke, og det har været et af de mest effektive mentale sundhedssystemer globalt.
Det viser et studie, som blandt andet Harvard og Kings College har været med til at lave, fortæller Dr. Caroline Leaf.

”Det har vist sig historisk, at de lande, der har råd til medicin, har den værste mentale sundhed, og de lande, der ikke har råd til medicin, har den bedste mentale sundhed,” fortæller Dr. Leaf fra talerstolen i Næstved Bykirke, der afholder en 2-dages konference med hende.

Forsker i 30 år

55-årige Caroline Leaf kommer selv fra Zimbabwe, og hun har været kristen, så længe hun husker.

Dr. Leaf er kognitiv neuroforsker, PhD, og hendes felt er forbindelsen mellem sind og krop, som hun har forsket i de sidste 30 år. Dermed har hun haft stort fokus på mental sundhed i mere end 30 år. Hendes mangeårige forskning, samt andres forskning, viser, at vi skaber fysiske tankebygninger i vores hjerne.

Du vælger godt eller gift

Sindet er adskilt fra hjernen, og sindet virker gennem hjernen.

Når du vælger at tænke gode tanker, skaber du gode tankebygninger i hjernen, og vælger du at tænke giftige tanker, skaber du giftige tankebygninger.

Dr. Leaf taler om kærlighedszonen og frygtzonen, som er de to zoner, vi konstant vælger at være i, afhængigt af om vi vælger gode eller giftige tanker.

Ikke skabt med frygt

”Mennesket er skabt til kærlighed. Det har Oxford-matematikeren, Roger Penrose, vist gennem en matematisk udregning. Den viser, at vi er dækket i kærlighed, som er den naturlige værdi for os. Frygt er unaturligt for os, og frygt skal derfor læres,” siger Dr. Leaf.

Forskning viser, at vi er skabt til at være i kærlighedszonen, og mental usundhed er derfor, når vi træder ud af kærlighedszonen og ind i frygtzonen som en reaktion på en hændelse.
”Det gør vi alle mange gange hver dag, men hvis du bliver ved med at tænke i frygtzonen, viser forskning, at du skaber neurokemisk kaos i din hjerne, og det manifesterer sig som følelser af depression, angst, bipolar, skizofreni, osv.

Det er ikke sygdomme men beskrivelser af, hvordan det føles at være i den giftige zone.
Det giver håb, for du har en gudsgivet kraft til at ændre det, når du bliver opmærksom på, at noget er galt, og at du ikke vil have det mere,” fortæller Dr. Leaf.

Systemet skader

Det nuværende mentale sundhedsparadigme kommer ud af materialismen, som kun ser på det fysiske.
”Materialismen siger, at du har en ødelagt hjerne, og det kan ikke ændres, så du skal tage medicin. Men videnskaben viser, at du kan ændre din hjerne med dit ikke-fysiske sind,” siger Dr. Leaf.

Når Caroline Leaf taler om medicin, taler hun ikke om fx hjertemedicin eller insulin, som er Guds gaver; hun taler kun om psykotropiske stoffer, som bl.a. er anti-depressiv eller anti-angst.
”Millioner af mennesker er blevet skadet af det nuværende psykiatriske system. Stofferne skader den del af hjernen, der reflekterer følelser, så følelserne bliver følelsesløse, og folk tror derfor, de har fået det bedre.

Men undersøgelser viser, at stofferne ændrer strukturen i hjernen på en meget skadelig måde, så din tankeproces nedsættes – og det er kun én af de over 3000 bivirkninger af stofferne,” siger Dr. Leaf.

Mental usundhed er ikke sygdom

En af de største bivirkninger er øget depression. I starten virker personen til at have det bedre, fordi han ikke mærker sine følelser, men hjernen vænner sig til stofferne, og derfor skal han have større dosis. Så får han det værre og skal derfor have andre stoffer til de nye bivirkninger, som forøger skaden.

”Når man stopper med de psykotropiske stoffer, kommer abstinenserne, fordi stofferne har ændret hjernen. Hjernen skal så ændres tilbage, og når det sker, tror man, at sygdommen er kommet tilbage. Men der var ikke en sygdom til at starte med,” siger Dr. Leaf.

Hun forklarer uddybende, at personen ikke har en sygdom; personen har været ude for en traumatisk oplevelse eller flere traumer gennem sit liv.

”Den mentale usundhed er virkelig, men det er ikke en sygdom, og det er ikke et mærkat, vi kan sætte på folk, for så tror de, at de ikke kan ændre det. Det kan vi, for du har ’kraft, kærlighed og sundt sind’, fordi du er skabt i Guds billede,” siger Dr. Leaf.

Hun understreger på det kraftigste, at hvis man tager et psykotropisk stof, som antidepressiv, skal man ikke bare stoppe, for hjernen har ændret sig for at kunne klare stofferne. Det er derfor vigtigt at nedtrappe korrekt og sammen med en læge, der kender til det.

Du ændrer hjernekemi

Som nævnt træder vi alle dagligt ind i den giftige zone, som er mental usundhed, når vi vælger de giftige tanker.
Jo mere vi tænker de giftige tanker, des større bliver de bygget i vores hjerne, så der er noget for alle at lære.

De gode nyheder er, at du kan nedbryde de giftige tanker og opbygge gode i stedet – med Guds hjælp. Det bringer Udfordringen en artikel om i næste nummer.

At lytte hjælper

Nu ser vi på den anden del af løsningen, som findes i fællesskabet. Her er vi tilbage på venskabsbænken i Zimbabwe.

”Undersøgelser viser, at en af de mest effektive måder at hjælpe mennesker gennem traumatiske situationer er at sidde, lytte og elske dem gennem situationen.

Når nogen har det svært, så lyt til dem, og når nogen er anderledes, så døm ikke, men hør deres historie.

Når du lytter kærligt, ændrer du nemlig personens hjernekemi på den gode måde, og du aktiverer de genetiske tændeknapper, der forøger modstandskraften, så hun bliver stærkere og kan håndtere traumet,” fortæller Dr. Leaf.

Lyt og få det selv bedre

Hvis du ikke selv har det så nemt, og du vælger at lytte kærligt til en anden, bliver det endda også til det bedste for dig selv.

”Et researchstudie viser, at din egen mentale og fysiske sundhed øges med 60 pct. eller højere, når du rækker ud til andre, mens du selv har det svært. Når du hjælper andre, får det, blandt andet, de forskellige neurotransmitter til at flyde. De hjælper dig til at se mere klart og tænke mere fleksibelt,” forklarer Dr. Leaf.

Hun fortsætter med at sige, at det er meget vigtigt at arbejde med at forny vores eget sind, men da det er en livslang proces, skal vi række ud til andre i mellemtiden.

”Det er Jesus-modellen, og du behøver ikke en PhD for at kunne hjælpe andre. Du er udrustet til at hjælpe, for vi er intelligente, kærlige mennesker, og vi er skabt til at udtrykke den kærlighed.

Når du hjælper, ændrer du hendes og din hjernekemi. Ingen kan fikse dig; du og Gud fikser dig, og du får styrken fra andre,” opsummerer Dr. Leaf.

Dr. Leaf har skrevet flere forskningsbaseret bøger og udviklet metoder til at nedbryde giftige tankemønstre. Det kan du finde på www.drleaf.com.