Hvad betyder persondata-loven for Udfordringen?

Af Henri Nissen
Ansvarshavende redaktør

I fredags, den 25. maj 2018, indførte Folketinget, ligesom resten af EU, en ny fælles lov om behandling af persondata.

Formålet med den nye lov er angiveligt at beskytte vores personlige oplysninger imod misbrug. Om det så lykkes, kan man nok tvivle på. Men det giver i hvert fald mindre medievirksomheder som Udfordringen ekstra arbejde.
Vi skal nemlig ikke blot overholde reglerne og indføre besværligere arbejdsprocesser. Vi skal også dokumentere, at vi gør det. Og det kræver en masse – unødvendigt, synes vi – arbejde. I forvejen knokler vi hver uge for at udgive avisen – og holde styr på de godt 5.000 abonnements-adresser, eftersende aviser, udsende opkrævninger, osv.

Man kunne godt ønske, at den danske regering ikke blot slavisk fulgte og ratificerede den slags forordninger fra EU. For man pålægger tusindvis af lovlydige virksomheder nye byrder.
Vil man ramme store virksomheder som Facebook, Google eller de irriterende internet-pirater, som ustandseligt sender os spam, burde man gå efter dem, og ikke plage os andre.
Det er nemt nok at udstede indviklede forordninger om dit og dat, når man sidder ved et skrivebord. Men myndighederne bør ikke gøre livet kompliceret for borgerne. Tværtimod. De bør tjene borgerne og give dem et godt liv.

Du har ret til indsigt og sletning

Men vi holder naturligvis loven og følger i øvrigt vores brancheorganisation Danske Mediers retningslinjer.
Som abonnent på Udfordringen har du naturligvis givet dit navn og din adresse, samt telefonnummer og email, så vi kan sende avisen til dig, sende regninger og kontakte dig.
Hvis du har bedt om at få tilsendt nyhedsbreve eller det daglige bibelord, har du også indsendt din mail til os.

Efter de nye regler du har ret til at anmode om indsigt, berigtigelse eller sletning af dine personoplysninger.
Du har også ret til at modsætte dig behandlingen af dine personoplysninger og få behandlingen begrænset.

Hvis du har afgivet dit samtykke, har du ret til at tilbagekalde dit samtykke til enhver tid.
Du har ret til at modsætte dig behandling af dine personoplysninger til brug for direkte og målrettet markedsføring, ligesom du har ret til at modtage de personoplysninger, som du selv har afgivet, i et excel-ark, siger reglerne.

For en ordens skyld kan jeg fortælle, at vi naturligvis ikke kunne finde på at sælge dit navn og din adresse, email eller telefonnummer til uvedkommende.

Respektér myndighederne

Jeg har nu brugt denne kostbare plads på dette lidet opbyggelige emne. For loven kræver, at vi informerer. Så lad os slutte med at minde hinanden om, hvad Paulus skrev til de romerske kristne – selv om de levede under et hedensk diktatur.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Respekter de myndigheder, I har over jer, for enhver myndighed har sin magt fra Gud og har fået sin plads af ham.
De, der gør oprør mod myndighederne, bekæmper altså en samfundsordning, som Gud har givet, og de vil komme til at bøde for det. Ordensmagten er jo ikke til skræk og advarsel for dem, der gør det gode, men for dem, der gør det onde.
Hvis du vil undgå at leve i frygt for myndighederne, så gør det gode. Derved får du deres anerkendelse. De handler på Guds vegne til gavn for dig. Men hvis du handler ondt, har du grund til at frygte, for de har magt til at straffe dig.
Altså bør man underordne sig myndighederne, ikke kun af frygt for straf, men også af hensyn til sin samvittighed.
Det er også derfor, I betaler skat. Embedsmændene har jo brug for løn, så de kan udføre det arbejde, Gud har lagt hen til dem. Derfor skal I også yde, hvad der er nødvendigt, hvad enten det drejer sig om at betale skatter og afgifter, eller om at vise ære og respekt. (Romerbrevet 13, 1-7)