Fire års byggedrøm er nu gået i opfyldelse

(Læsetid: 3 minutter)
På Grejsdalens Efterskole i Vejle har man netop afsluttet et fire-årigt byggeprojekt, som skal gøre det endnu bedre at være en del af fællesskabet på efterskolen.

– Det var en drøm om bedre plads, bedre rammer og større sammenhængskraft, siger forstander René Dahl Brorson om byggeprojektet på Grejsdalens Efterskole.

Fredag d. 1. juni blev projektet overdraget til bygherren. Men det startede for knap fire år siden, og meget vand er løbet igennem Grejs Å siden da. Noget af vandet løb endda ind på efterskolens grund og har truet med både at forsinke, forhindre og ødelægge drømmen om byggeprojektet.

Ny atriumgård og musiklokale

Men nu står den nye atriumgård, der skal fungere som et pulserende hjerterum på Grejsdalens Efterskole, endelig færdig.

Projektet begyndte i 2015 med en drøm om at skabe et dejligt sammenhængende område med rum til både kreativitet og fællesskab. Der blev solgt et udlejningshus for at finansiere det, og herefter gik et hold arkitekter i gang med at udarbejde en plan.

Første fase i projektet blev opførelsen af den nye fællessal og musiklokalet. Den gamle gymnastiksal lagde ydermure til, men alt andet blev renoveret, nytænkt og nyskabt. Ønsket om at kunne tilbyde bedre rammer for musiklivet på skolen var drivkraften i denne del af ombygningen. Akustikken blev gennemtænkt, og alle detaljer blev gået efter i sømmene. I januar 2016 stod den kombinerede fællessal og musiklokale så klar.

I 2016 kom regnen!

I juli 2016 kom regnen, som sammen med et ødelagt dræn gav store oversvømmelses-skader på skolens grund og bygninger. Det gav korte sommerferier og ekstra arbejde for mange. Men skaderne gav også nye muligheder for ombygningen af skolens atriumgård og de omkringliggende lokaler. Her skulle kloakeringen nemlig også udbedres.

Herefter startede byggeriets fase 2. Et nyt klasseværelse med stort lysindfald og direkte indgang til fællesområderne blev lavet og gjort klar til vinteren 2017.

Med byggeprojektet får skolen et helt nyt samlingspunkt, der på en helt ny måde binder livet og det kreative miljø på skolen sammen, forklarer Grejsdalens Efterskole.
Ny oase på skolen

Med opførelsen af det nye klasseværelse kunne man starte arbejdet på resten af atriumgården, den tredje og sidste fase i byggeprojektet.

I løbet af skoleåret 2017/18 er der blevet revet ned, gravet, støbt og bygget nyt. Den gamle atriumgård var ikke mere, men det nye tog støt og roligt form. Selvom udfordringerne har været mange, er frugterne af det hårde slid store.

Resultatet er nemlig et helt nytænkt område, der skaber et naturligt knudepunkt mellem de nye undervisningslokaler, beboelsesområder, kreative områder og fællessalen. Skolen er blevet bundet sammen på en helt ny måde, og den nye atriumgård vil give masser af liv og energi til hele skolens fællesskab.

“Det nye byggeri kommer til at betyde en masse godt for vores indemiljø og elevernes muligheder for at hænge ud og nyde hinandens selskab”, fortæller forstander René Dahl Brorson. Han bakkes op af efterskolens afdelingsleder:

“I dag står vi med en slags oase, og med ét er det som om, at salen, vores nye undervisningslokale og det nye fællesområde, er gået fra at være en del af skolen, man var lidt træt af, til at være det bedste sted på skolen”, siger Helle Ramlov Brorson, der er bygherre på projektet.

Læs også