Nu kan Myanmars bjergfolk dyrke afgrøder året rundt

Pawtlei og hendes mor hører til det kristne Mara-folk i Myanmar. De kæmper for at dyrke mad nok gennem svedjebrug.
Foto: Mission Øst.

Den danske hjælpeorganisation Mission Øst underviser det fattige Mara-folk i Myanmars bjerge i landbrugsmetoder, der skal sikre bedre ernæring til både børn og voksne.

Pawtlei og hendes gamle mor kæmper for at holde sulten fra døren. De tilhører det isolerede kristne Mara-folk i Myanmars Chin State, et af de mindst udvikle­de områder af landet.

– Indtil nu har mit landbrug kun givet os mad tre måneder om året. De sidste ni måneder må jeg bede mine brødre og andre slægtninge om hjælp, fortæller den 56-årige kvinde fra landsbyen Aru.

Men nu underviser Mission Øst Pawtlei og andre bønder i hendes område i landbrugsmetoder, der sikrer afgrøder hele året.

Må vælge mellem sult og bundløs gæld

Som mange andre i Maraland dyrker Pawtlei jorden som svedjebrug, dvs. den æld­gamle landbrugsmetode, hvor man fjerner store træer og buske og brænder resten af planterne bort. Asken giver jorden næring, så man kan dyrke sine afgrøder. Men efter et par år er jorden udpint, og så må man brænde et nyt stykke skovareal af.

Hlotha er i gang med at rydde et nyt stykke jord ved hjælp af svedjebrug. Foto: Mission Øst.

I dag er befolkningen i Maraland vokset så meget, at familierne er nødt til at bruge det samme stykke jord igen og igen, og det udpiner jorden. Den frodige skov bliver erstattet af golde arealer, og landbrugsmetoden kan nu ikke forsyne befolkningen med mad.

Familier som Pawtleis må derfor vandre langt hver dag for at dyrke jorden og desuden hutle sig igennem forårsmånederne, hvor de må vælge mellem sult og bundløs gæld.

Dyrkning og husdyrhold går hånd i hånd

Mission Øst underviser nu befolkningen i at kombinere land­brug og husdyrhold – fx høns eller svin – så de undgår sult. Gødning fra dyrene, fiskeaffald og plante­materiale tilfører jorden ny næring og gør den anvendelig år efter år. I samarbejde med lokale partnerorganisationer har Mission Øst allerede oprettet seks demonstrationsfarme og organiseret 13 landbrugsgrupper.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Vi plejer at sige ’hvis du vil dyrke jorden, så må du stoppe med at holde dyr’, men det er gået op for os, at dyrkning af jorden og hus­dyrhold må gå hånd i hånd, siger Hlotha, der er en 57-årig familiefar fra den samme landsby som Pawtlei.

Mission Øst giver også befolkningen grøntsagsfrø og opfordrer den til at dyrke mere varieret, hvilket både vil styrke ernæringen og holde jorden sund.

Svend/Bodil


Artiklen fortsætter efter annoncen: