Myanmar: Kristne er ofre for nyt etnisk folkemord

Rohingyaerne er ikke de eneste ofre for etnisk udrensning i det tidligere Burma.

20-årige Lal Bana måtte flygte højgravid med sin toårige datter op i bjergene, da der blev sat ild til hendes hus. Efter tre dages flugt fødte hun endnu en lille pige.
Nu er også den kristne minoritet i Myanmar blevet offer for udrensning.
Foto: Mission Øst

De kristne i Kachin bliver nu udsat for forfølgelse fra Myanmars regering, skriver Sky News i en rapport fra 5. juni 2018.

Burmas hær har udsat ikke kun rohingya-muslimer men også det kristne mindretal i Kachin for folkemord og etnisk udrensning. Det var et team fra Sky News i stand til at dokumentere, selv om det buddhistiske land normalt nægter journalister og nødhjælpsarbejdere adgang til regionen.

Kristne strandet i junglen

Kachin-folket har i årtier kæmpet for selvbestemmelse og har derfor startet deres egne hær-enheder. Men tusinder har mistet livet under angreb fra Myanmars hær det seneste år.

Siden august 2017 er næsten 700.000 rohingyaer flygtet til Bangladesh. De kristne fra Kachin, som flygter fra regeringshærens voldsomme artilleriangreb, er derimod strandet dybt inde i junglen.

”Jeg er overbevist om, at Burmas regering prøver at lave etnisk udrensning af Kachinfolket,” siger en mor til fire ved navn Lashi Ókawn Ja. ”Når de ser kachinfolk, prøver de at dræbe os, og de voldtager kvinderne, selv de gravide kvinder,” siger hun.

General Sumlut Gunmaw, der er vicepræssident i Kachins frihedsråd, bekræfter disse udsagn.
”Måske foregår deres aktioner mod os ikke lige så pludseligt som deres vold mod rohinyaerne, men deres formål er præcis det samme. De ønsker at udslette os,” siger han.

Langsomt folkemord

Også organisationen Åbne Døre, der har placeret Myanmar som nr. 24 på listen over lande, hvor kristne forfølges mest, har tidligere advaret om volden mod de kristne i Kachin.

Hundretusinder af kristne er tvunget til at leve i lejre for internt fordrevne uden adgang til mad og lægehjælp.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Åbne Døre har også advaret om, at radikale buddhist-bevægelser, fx Ma Ba Tha, ofte angriber eller diskriminerer mod kristne, mens de lokale buddhist-myndigheder vender det blinde øje til.

I maj i år skrev The Guardian om et ”langsomt folkemord” på kristne i Myanmar.

Regeringens uhyrlige overgreb, hvor babyer bliver hugget midt over og kvinder og piger bliver udsat for massevoldtægter, har nu fået religiøse ledere til at slutte sig sammen imod folkemord i The Faith Coalition to End Genocide in Burma. Gruppens medlemmer, både buddhister, kristne, jøder og muslimer, har været i Bangladesh for at skabe opmærksomhed om flygtningene.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Imam Malik Mujahid har fortalt The Christian Post, at der hver uge ankommer 5-600 Rohingyaflygtninge til lejre i Bangladesh ved grænsebyen Cox’s Bazar. Flygtningene fortæller bl.a.: ”De skød på os.” I nogle tilfælde har landsbyens leder bedt dem rejse, eller kvinderne siger, at de selv er rejst, fordi de hørte, at deres naboer blev voldtaget.

Kina afviser flygtninge

Krigen i Kachin handler om adgang til miner med jade og rav, hvoraf noget sælges illegalt i nabolandet Kina. Det meste af indtægten fra salg at jade går til mellemhandlere, militærets elite, narkobagmænd, militser og til kineserne, siger leder i Global Witness, Hanna Hindstrom til The Guardian.

Kina, som er allieret med Myanmar, har ikke blandet sig i Kachinkonflikten. Tidligere modtog Kina de fordrevne, som ønskede at krydse grænsen, men i 2017 begyndte man at sende flygtningene tilbage.
Situationen er så håbløs, at mange unge begynder at bruge heroin, som er let tilgængeligt og forholdsvis billigt i området.

Kompleks borgerkrig

The Guardian beskrev i maj med henvisning til en rapport fra Amnesty International, at også rohingya-muslimer har udøvet grusomheder. En islamistisk militærgruppe ved navn Arsa dræbte 99 hinduer, både mænd, kvinder og børn i Rakhine staten, fordi de nægtede at konvertere til islam, oplyser Amnesty International.


Artiklen fortsætter efter annoncen: