Krystalkatedralen er blevet katolsk

Robert Schullers flotte glaskatedral for evangelisk kristendom og positiv tænkning fyldes nu af katolske kristne.

Kirken ligger smukt i fredelige grønne omgivelser i Garden Grove i det ellers meget befolkede sydlige Los Angeles.

Syd for det travle Los Angeles ligger en meget speciel glasagtig kirke omgivet af et fredfyldt grønt område. Det er Crystal Cathedral, som den schweizisk-amerikanske pastor og forfatter, dr. Robert Schuller, fik opført i 1981.

Schuller havde siden 1955 været leder af en reformeret kirke. Han prædikede evangelisk kristendom, men lagde også vægt på positiv tænkning og livsstil, inspireret af dr. Norman Vincent Peale.

Han tiltrak derfor endnu flere, da hans menighed i 1981 byggede en kirke og et bedetårn af glas og stål. Bedetårnet blev skænket af et velhavende ægtepar.

Schuller fik også sin eget tv-program ”Hour of Power”, hvor han opmuntrede seerne til at leve positivt og tro på sig selv, samtidig med at de troede på Gud.

Budskabet var dengang nyt i forhold til den traditionelle kristendom, og naturligvis var der – som altid – mange kætter-jægere, der kritisere hans forkyndelse. Andre havde ondt af at han byggede så flot en katedral i stedet for at nøjes med en fabrikshal, som fx Vineyard, der også har en stor kirke i Anaheim. Her startede John Wimber sin meget jordnære karismatiske bevægelse.

Men Schuller ønskede at løfte menighedens tanker op til Gud med en smuk katedral, og hans klassisk-uddannede hustru sørgede for et enormt orgel, som kunne bruse ud over menigheden sammen med et mægtigt firestemmigt kor.

Menigheden holder nu til i denne knap så flotte kirkebygning.
Hvorfor katolsk?

Men i dag er bygningerne ved at blive ombygget til katolsk messestil. Hvordan er det gået til?
Den demografiske forklaring er, at befolkningen i det sydlige Californien ændrede sig fra hvide protestantiske kristne til latinamerikanske og asiatiske katolikker.

Den økonomiske forklaring er, at kirken efter den første begejstring mistede gaveindtægter. Og i 2011 måtte kirken melde sig konkurs med en gæld på 55 mio. dollars.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bestyrelsen var lammet af en intern strid mellem Schullers datter – som var udpeget til efterfølger af den lettere demente Schuller – og hans søn, som var uenig i hendes forvaltning af Krystalkirken.

Schuller døde samme år af kræft. Kirken blev herefter købt af den lokale katolske kirke i Orange-området og omdøbt til Christ’s Cathedral. Og de 3.000 siddepladser skal nok blive fyldt af hengivne katolske kristne, som allerede fylder de midlertidige lokaler.