Buste for dansk missionær i Californien

I vores serie om Californien i uge 33-35 nævnte vi den danske by Solvang. Her i Solvang findes også en buste for den danske missionær Maria ”Mama” Jacobsen. Den er opsat af de armenske kirker.

Maria Jacobsen var udsendt af Kvindelige Missions Arbejdere (oprettet 1901) og tog sig af tusinder af forældreløse armenske børn under de frygtelige massakrer, som tyrkere og kurdere foretog omkring 1900 og senere i 1915 i ly af 1. verdenskrig.

Hun gemte børnene efter at have oplevet, at armenske børn – som amerikanske missionærer var blevet tvunget til at udlevere til myndighederne – blev dræbt og smidt i floden.

Maria fik selv tyfus af at omgås børnene og måtte rejse til Danmark for at blive behandlet og på en velfortjent rekreation. Men hun tænkte fortsat på sine børn i Armenien.

Derfor tog hun til USA, hvor hun gennem syv måneders rejser fortalte om armenernes skæbne og samlede penge til de forældreløse børn.

Da tyrkerne hindrede hende i at vende tilbage, rejste hun i stedet til Beirut i Libanon og grundlagde børnehjemmet Fuglereden for armenske flygtningebørn.

Hun giftede sig med en armensk tandlæge. Maria døde i 1960 og er begravet i Fugleredens have.