Pastor skal igen for retten i Tyrkiet

Den amerikanske præst Andrew Brunson er central i handelskrigen mellem USA og Tyrkiet.

Pastor Andrew Brunson, som har siddet fængslet i Tyrkiet i knap to år, skal for retten den 12. oktober. Ved sidste retsmøde den 25. juli fik Andrew lov til at sidde i husarrest i stedet for fængsel og fik dermed mulighed for at være sammen med sin familie.

Det skriver Dansk Europamission med opfordring til forbøn for præsten og det nye retsmøde.

Tiden siden det sidste retsmøde har været turbulent. I august øgede USAs præsident, Donald Trump, presset på Tyrkiet for at få løsladt Brunson ved at fordoble tolden på bl.a. stål. Tyrkiet svarede igen ved at fordoble tolden på blandt andet amerikanske personbiler og tobak. Toldkrigen har betydet, at den tyrkiske lira er faldet drastisk i værdi.

Ny chefanklager

I begyndelsen af september blev chefanklageren i sagen, Berkant Karakay, flyttet til en anden afdeling.

Det er således ikke ham, som skal føre sagen fremover.

Tyrkiets justitsminister, Abdulhamit Gul, afviser, at ændringen har noget med Andrews sag at gøre. Han tilføjer, at det i Tyrkiet er normalt at skifte advokater og anklagere midt i en sag.

Andrew Brunsons advokat ser dog et lille håb i udskiftningen. ”Hans forflyttelse er måske et tegn på, at hensigterne med sagen er ændret”, siger forsvarsadvokat Ismail Cem Halavur til Reuters. Alligevel understreger han: ”Det er ikke rigtigt at sige, at han vil blive løsladt på baggrund af denne udvikling. Vi bliver nødt til at vente og se”.